Oppskrift: Søring-bacalao

Hvis du noen gang er i Svolvær må du spise bacalao på Bacalao - og be om ekstra chili!
Bacalao er noe av det beste jeg vet, men det tar tid å lage. Derfor presenterer jeg min egenkomponerte hurtigvariant: søring-bacalao!

Bacalao er noe av det beste jeg vet. Kombinasjonen av fisk, tomatsaus, chili, løk og hvitløk setter virkelig alle smaksløkene i arbeid, og er derfor noe av det beste du kan servere meg på middagsbesøk. Selv har jeg aldri laget bacalao, men jeg vet det tar tid. Litt for mye tid enn det jeg er villig til å ofre hverdagsmiddagen. Derfor kom jeg opp med min helt egen jukse- og hurtigvariant, nemlig «Søring-bacalao» (passende navn oh, huh?). Håper du blir fristet til å prøve oppskriften min – Marcus og jeg har spist det i to dager nå, og den er bedre dagen derpå!

PS: Oppskriften er inspirert av Trines Matblogg.

For å lage 4–5 porsjoner søring-bacalao trenger du:

  • ca 600 g torskefilet, i terninger (jeg brukte 4 fileter)
  • 150–200 g bacon, i terninger
  • ekstra virgin olivenolje eller smør
  • 1–2 norske chili (jeg bruker 2, i tillegg til at jeg har i ekstra chili fra chiliclaus – dette er selvfølgelig veldig sterkt og helt valgfritt!)
  • 1 løk, i terninger
  • 1 paprika, i terninger
  • 3-4 hvitløkfedd, finhakket (jeg brukte 4)
  • 2 bokser hermetiske tomater (typen uten sukker og salt)
  • 1–2 fiskebuljongterninger (jeg brukte 1)
  • matfløte/creme fresh (etter smak og behag)
  • 1 1/2 dl vann
  • sukrin (smak til etterhvert)
  • salt og pepper (smak til etterhvert)
    1 sitron, saften (smak til etterhvert)
  • en neve grønne oliven
  • frisk basilikum

Tilbehør:

I søring-bacalao bruker jeg torsk i stedet for klippfisk. Foto: priv.

Slik gjør du det:

  1. Skjær og kutt alt av løk i små terninger. Hvitløken finkutter du.
  2. Sett på en stor gryte/kaserolle med en klunk olivenolje. Ha i løk, hvitløk og chili, skru plata på middels varme og skru ned etterhvert som det blir gyllent.
  3. Skjær bacon i fine terninger/strimler, og la det steke til det blir gyllent sammen med løken.
  4. Ha i begge bokser med tomatsaus og la det koke litt.
  5. I mellomtiden: Skjær torsk i terninger og ha på litt salt og pepper. La det ligge å trekke litt på en tallerken.
  6. Bland fiskebuljong med vann og ha i gryta.
  7. Skjær paprika i firkanter og ha i gryta. Ønsker du litt mer krønsj kan du vente til slutten av koketiden når du har i fisken.
  8. Ha i torsk og oliven, og la det koke på lett varme under lokk til fisken såvidt begynner å dele seg (da er den klar). Smak til med litt salt, pepper, sitronsaft og sukrin, og spe gjerne på med fløte eller cremé fresh for en tykkere, lunere smak.
  9. Serveres med frisk basilikum på toppen og ev. lavkarboflatbrød.

Håper det smaker!

Psst! Lager du mat med noen av oppskriftene mine blir jeg kjempeglad hvis du deler bilder med hashtaggene #skrivelisamat, eller #søringbacalao.

Tagger fra artikkelen
,

5 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.