13 grunner til at jeg hater “13 reasons why” (WARNING: spoilers)

13 reasons hvorfor jeg hater 13 reasons why
Foto: www.hercampus.com
At Netflixs nyeste TV-seriesatsning, ”13 reasons why”, har fått så god kritikk som den har fått er for meg helt uforståelig. Jeg kan nemlig servere deg 13 gode grunner til hvorfor jeg ikke liker serien.

4,4/10

4 Regi
6 Casting
4 Historie
5 Originalitet
3 Troverdighet
4.4

Har du ikke fått med deg “13 reasons why” har du mest sannsynlig sovet i timen. Netflix-serien er nemlig et hett diskusjonstema i sosiale medier for tiden, og er rost opp i skyene i de aller fleste media. Derfor er det med stor glede at jeg skriver dette blogginnlegget som en sjelden, men sårt trengt, motvekt til all skryten. For fy flate for en skikkelig haug med møkk. Serien tok typ 13+ timer av livet mitt som jeg aldri får tilbake. Du lurer kanskje på hvorfor jeg ikke stoppet når jeg hatet serien så intenst, og det svaret er todelt:

1) Jeg hadde allerede sett seks episoder før jeg skjønte at dette kom ikke til å bli noe bedre, og da kunne jeg ikke stoppe heller.
2) Tenk om det faktisk var en bra slutt!? (Spoiler alert: IT WASN’T).

Så, 13 reasons why – welcome to your tape:

1. Hannah Baker er plagsom fra første sekund

Jeg tuller ikke med deg engang. Fra første minutt hvor Hannah Baker (Katherine Langford) snakker fra graven surner jeg skikkelig. Jeg tenker: “Håper det ikke skal være sånn her hele resten av serien?” Spoiler alert: Det er sånn. Hele. Jævla. Serien. Gjennom. Hannah klager, dramatiserer og setter ting så til de grader på spissen at jeg har skikkelig problemer med å ikke se meg enig med karakterene i serien som virkelig hater henne.

Alles utrykk mens vi venter på at Hannah skal slutte å være en drama queen … GIF: tumblr.com

2. Nei, alt er ikke bedre på gamle medier

Surningsøyeblikk nummer to: Innledningsvis i første episode kommer en av karakterene med et sitat som sier noe slikt som at “alt er bedre på gamle medier”, og jeg får umiddelbart tre tanker:

1) Nei.
2) Vet du i det hele tatt hva en VHS eller kassett er?
3) Faen. Jeg er gammel.

3. Lytt for faen

Foto: imgur.com

4. Hvorfor gikk ingen til politiet?

Punkt nummer fire går til samtlige 13 karakterer på tapene, men spesielt til karakteren Tony (Christian Navarro), som kun var en bekjent av Hannah. Dessuten var han den første til å få og lytte på kassettene. Hva er hans drivkraft til å holde på en hemmelighet som potensielt kan få han fengslet for livet?

5. “We barely knew each other …”

Clay, seriøst? Hva er motivet ditt for å fornekte forholdet ditt til Hannah med omverdenen? Jeg synes det er spesielt merkelig at du fornekter det ovenfor foreldrene dine. Hva er grunnen til det? Mindre spørsmål? Løgnene baller bare på seg og gjør det stikk motsatte, og tilslutt er jo mora de så oppslukt i at det er noe du ikke forteller dem at hun tror du har voldtatt jenta, eller har noe med døden hennes å gjøre. Jeg bare skjønner ikke.

6. Samtlige lærere burde hatt sparken

Jeg vet det er mange slepphendte lærere rundt om i verden, også i Norge, men skolen i denne serien tar jo helt kaka. Elevene sitter regelrett og mobber hverandre åpenlyst foran lærere – som bare smiler og ber de være stille og ikke avbryte undervisningen. En av lærerne får til og med en lapp, skrevet anonymt av Hannah, som sier noe om hvor jævlig hun har det. Læreren løser dette ved å lese lappen høyt og legge den fra seg etter at hele klassen har fått sagt hva de tenker om tankene hennes.

Flott opplegg.

Ikke nok med det, men Clay (stakkars gutt) begynner etterhvert å vise tydelige tegn til at han er manisk og inne i en alvorlig psykose. Han ser Hannah over alt på skolen, hører stemmen hennes i hodet og ser det som sitt kall å rettferdiggjøre ting for henne – koste hva det koste vil. Han oppfører seg merkelig i timene, møter ikke opp på skolen, karakterene faller, han har et svært plaster i panna, og møter opp med gule og blå merker i ansiktet. Som om ikke det er nok så er det heller ingen som bryr seg da han stanser en basketballkamp med å skrike “STOPP!” fordi han ser Hannah for seg, liggende i en pøl med blod midt på banen. Med hele skolen som vitne til den traumatiske opplevelsen løper Clay likblek av banen mens basketballtreneren roper “skinny bitch” etter han.

Flott opplegg.

7. «I have no friends»

Hannah sier hun ikke har noen venner, og liker å male om dette stort sett gjennom hele serien. Likevel får hun seg nye venner i hver eneste episode jeg ser, folka i diktklubben ELSKER henne, og hun har en veldig god venn der hun jobber, nemlig i Clay. Men som den forbanna drama queen-en Hannah er så har hun altså “ingen venner”, og dette synes jeg er regelrett pinlig gjort ovenfor de som virkelig er ensomme. Det er klart man kan føle seg ensom, selv med folk rundt seg, men slik jeg opplever Hannah interagere med menneskene rundt henne synes jeg det heller virker som om hun er ekstremt kresen, eller ikke vet hva en venn er. Enten eller.

Foto: tumblr.com

8. Dropp det, du sa jeg hadde fin ræv

Er det virkelig mulig å være så utrolig idiot? Flere ganger forsøker mennesker å strekke ut en hånd til henne og være en venn. Den kapper Hannah enten av med å skrike “FUCK YOU I HATE YOU”, eller å dra opp noe som skjedde for en million år siden. Et kroneksempel på dette er da Ryan (Tommy Dorfman) forsøker å bli vennen hennes da hun møter opp i diktklubben, og Hannah bare: “Dropp det, du sa jeg hadde fin ræv.” Misforstå meg rett. Jeg mener virkelig ikke at det er greit å bagatellisere seksuell trakassering, som dette kan kategoriseres som, men i den “venneløse” situasjonen hun er i går det jo an å være litt tilgivende og forsøke på nytt, eller?

9. Når “drøye” bilder ikke er drøye

13 reasons why har fått mye skryt for å være så “autentisk” til virkeligheten dagens ungdom opplever, noe jeg er meget uenig i. Ja, tematikken er på plass (kudos for det), men finessen mangler. Hvorfor er finessen så viktig? Fordi det støtter oppunder tematikken, og den er dødsens seriøs og bør bli tatt på det alvoret den fortjener!

Eksempler på dette: Hvis et bilde av trusa til Hannah i ei sklie, bilde av to jenter som kysser, eller et bilde av ryggen og rumpa til en gutt faller i kategorien “drøyt” er ikke jeg helt sikker på hva som er det mer. For meg er det drøyt når bitre ekser sprer nakenbilder av ekskjærestene sine med navn, alder bosted og kontaktinfo på en app. For meg er det drøyt når (dritt)Facebook-grupper som Mannegruppa Ottar slutshamer voksne og unge damer, legger ut video og bilder av dem mens de har sex – uten deres samtykke – og sprer det til 50 000 av Norges mest “joviale” mannfolk. For meg er det drøyt når ungdom, igjen uten samtykke, sprer sexvideoer av medelever i sosiale medier, eller lager russelåter om å voldta barneskolejenter. Men mulig det er jeg som er prippen her altså.

10. Why ZACH, Hannah?

Unnskyld meg, men trengte virkelig Zach å havne på lista? Gutten er skyldig i å stjele komplimentene dine (KOMPLIMENTENE DINE, HANNAH!?) og i å være en mammadalt (guilty AF der), men that’s it.

Kilde på GIF-er: tumblr.com

Stakkars mammadalten …

11. Nei, Hannah, vi kan ikke lese tankene dine

Dette er noe som plaget meg gjennom hele serien, og en tanke som stadig kom tilbake: Stakkars Clay. Stakkars, stakkars Clay. Og så utrolig leit at han skal få sitt liv ødelagt bare fordi han ikke kunne lese tankene til Hannah. Jeg håper virkelig ikke at tenåringer som ser denne serien tenker at dette er noe gutter eller foreldre kan, for eneste måten andre skal få vite hva du tenker er å snakke om det!

Hva Hannah sier som hun egentlig ikke mener:

«JUST F****** LEAVE!» = «Bli her, jeg er lei meg.»
«YES LEAVE! I DON’T WANNA SEE YOU ANYMORE!» = «Bli her, jeg er lei meg, sa jeg.»
«WTF I DON’T WANT YOU HERE! GET OUT OF THE ROOM!» = Vil fortsatt ha deg her. Ikke gå.
«I F****** HATE YOU!» = Jeg liker deg.
«I F****** HATE YOU!!» = Jeg liker deg, altså.
«I F****** HATE YOU!!!» = Visste du at jeg liker deg?
«Bye Helmet!» = Bli her, Clay. Jeg trenger deg.
«Sure, Helmet. See you later» = Hvorfor spør han meg aldri ut?

osv.

12. Nei, det er ikke deres skyld at Hannah tok livet sitt …

… den avgjørelsen valgte Hannah å ta. Punktum. U-A-N-S-E-T-T hvor vanskelig eller mørkt noe er har man alltid et valg, og valget Hannah tok er ene og alene hennes ansvar.

Det er klart ting kunne vært gjort annerledes, og enkelte av menneskene på de 13 kassettene burde absolutt sitte lenge i fengsel. Lenge. Men det er aldri deres ansvar at Hannah tok valget hun gjorde, og det er her jeg mener serieskaperne har gjort det fatale.

Hele konseptet bak “13 reasons why” er lagt opp slik at en skal sitte igjen med en følelse av at det var “alles” feil at Hannah tok sitt eget liv, og det er en fremstilling jeg er sterkt uenig i. Grunnen til at jeg tar opp dette, og hvorfor det er viktig, er fordi valget ligger alltid på den som tar livet sitt. Å glorifisere Hanna som en slags rettferdighetens engel som får peke på sine “mordere” blir for meg litt snevert og rett og slett usunt. Kall det gjerne gjennomsiktig.

Jeg forstår at cluet er å rette søkelyset mot mobbing, gruppepress og sexpress blant unge, men å legge skammen og skylden utelukkende på 13 mennesker blir for meg litt for enkelt. Rett og slett. Og det synes jeg er skummelt i en såpass viktig og populær serie som dette – spesielt ettersom den tar opp selvmordsproblematikken blant unge voksne.

Nei, Clay. Bare, nei. GIF: tumblr.com

13. Hannahs selvmord blir for drøyt …

… og hva er vitsen? Hvorfor valgte dere å gjøre det slik? Dette er tankene jeg satt igjen med etter å ha sett den morbide avslutningsscenen. Jeg kjøper ikke forsvarstalen til serieskaper Brien Yorkey. Jeg bare greier det ikke:

«Vi ønsket å konfrontere det faktum at selvmord er grisete, stygt og utrolig smertefullt. Det er ingenting fredelig eller vakkert med det i det hele tatt. Det er fryktelig å holde ut, og det er fryktelig for menneskene som en person som begår selvmord etterlater seg. Vi ønsket å fortelle den historien på en sannferdig måte».

I mitt stille sinn tenker jeg at de har valgt å lage scenen slik for å skape en snakkis, og dermed oppnå masse organisk rekkevidde på serien sin. For snakkis betyr penger i kassa. De som sitter igjen og har det verst er de som sliter mest. Jeg er redd serien i verste fall vil trigge noen til å gjøre noe de ikke burde. De har jo tross alt fått en hyperdetaljert oppskrift på hvordan de kan ta livet sitt i tre enkle steg.

«Flere har rost ’13 Reasons Why’ for å ta opp et viktig tema, mens andre frykter at den Selena Gomez-produserte serien glorifiserer selvmord og kan føre til smitteeffekt.» skriver Dagbladet i en artikkel som tar opp mange av de samme tankene som jeg selv har vedrørende seriens selvmordsscene. Faktisk var det såpass ille at jeg begynte å brekke meg da jeg så den dramatiske sluttscenen og følte meg ille til mote. Jeg var rett og slett satt ut.

Kommunikasjonssjef Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom sier til Dagbladet at han heller er skeptisk på Yorkeys forsvar:

«Jeg er ganske sikker på at denne scenen er uten sidestykke det drøyeste som ligger på Netflix. De kan umulig ha lyttet til medisinske eksperter. Når man snakker om medieomtale av selvmord, finner man at jo mer man går i detalj, jo sterkere er potensialet for smitte.»

 

Har du sett 13 reasons why? Hva er dine tanker om serien?


Har du vonde tanker, eller er du bekymret for noen?

 • Kirkens SOS: 22 40 00 40
 • Mental Helse: 116 123
 • Røde Kors-telefonen for barn og unge: 800 333 21
 • Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
 • Ta kontakt med helsesøster på skolen eller på helsestasjonen.
 • Ta kontakt med fastlegen din, som kan henvise deg videre hvis du for eksempel trenger hjelp hos psykolog.
 • Hvis situasjonen er akutt må du ta kontakt med legevakten der du bor, eller ringe 113.

Kilder: ung.no, helsenorge.no

Tagger fra artikkelen
,

12 Comments

 • For et fantastisk innlegg. Jeg har verken lest boka eller sett denne serien (fordi jeg vet at jeg vil slite med å se den fordi den visstnok er såpass drøy), men kjenner godt til handlingen. Synes det er trist at denne serien blir sett på som en slags bra fremstilling av mobbing og depresjon/mental sykdom etter alt det problematiske jeg har hørt om den.

 • Hmm, ser veldig mye av kritikken din. Grunn 1 – 5 er som jeg skulle skrevet det selv.
  Du har også helt rett i grunn nr. 6, men jeg mener at dette er en grunn at mann burde se den – for jeg er ikke i tvil om at dette skjer. Og det er kanskje noe som ikke blir tenkt over. Fordi du som elev eller kollega bare ser dette skje én gang. Da blir det lettere å feie under et teppe. Vi ser det x antall ganger i et hendelsesforløp som var meningen å være over … hva var det… nesten 2 år ?
  Grunn nr. 8 : Altså… hun og Ryan ble jo gode venner. Så gode venner at hun delte hva hun skrev med ham. Noe han utnyttet å publisererte i skolebladet. Ja, det var jo anonymt, men det var alikevel hennes innerste dypeste tanker. Hadde du likt det ?
  Dette henger jo også sammen med grunn 7: Hun føler seg alene som du nevner. Men jeg er relativt enig i det du sier. Hun kunne brukt de vennene hun hadde bedre. For hun hadde jo venner.
  Grunn nr. 9 : Denne grunnen din blir jeg faktisk ganske provosert av. Jeg hadde ikke brydd meg om det kun var et bilde av noen med bad hair day. Når noen føler seg så utrolig stygg eller flau over et bilde, er det ikke greit at det blir delt uansett. Å gå rundt å lure på hva alle tenker om henne hele tiden på grunn av det bilde er en ganske stor påkjenning. Uavhening av om det er nakenbilde eller whatever. Hannah er alledre low on confidence og psykisk syk. Hun trenger ikke bli kjørt over av low confidence toget enda gang.
  Grunn 10: Henger sammen med grunn 9. Og hun sier det selv også. Det var det eneste positive i dagen hennes. Hva fikk ut av å ta de uansett ? Og det var heller ikkedet som var poenget hennes – poenget var at han ikke brydde seg når han ble konfrotert om det. Riktig nok gjennom en lapp.
  Grunn 11: Dette som skjer her er det nok en del som kjenner seg igjen i. Jeg gjør iallefall det. Dette er nok med for å skaffe et bånd mellom seer og Hannah. Funket dessverre ikke på deg.
  Grunn 12; veldig enig med deg. Det er alltid en persons eget valg. Ingen andre kan stå til ansvar for at en person tar livet sitt.
  Grunn 13; Folk vet nok hvordan de kan ta livet sitt allerede. Men det er ganske jævelig og se på ja.
  Serien er noe utenom det vanlige. Og det er nok derfor den har blitt så mye omtalt. Jeg likte den. Syns kanskje den har fått mer ros enn fortjent. Men jeg syns de siste 4 episodene dro serien opp.

 • Jeg synes du har skrevet et utrolig godt, viktig og reflektert innlegg her, som virkelig er nødvendig i all den rosen som serien får. Det er flere punkter jeg er enig med deg i, mens andre kanskje ikke like mye. Kanskje jeg bare synser og tror, men noen av punktene kan kanskje handle om kulturforskjeller og ulike oppfatninger av sosialt akseptable/ikke akseptable situasjoner (punkt 9). Her kunne de så absolutt ha vært flinkere til å nyansere, forklare og rett og slett opplyse om f.eks hvor man kan henvende seg ved slike hendelser, hvor bør man gå, hvem kan man snake med.
  I tillegg har også amerikanere et annet forhold til politiet enn det vi har her. Mange av de nevnte på Hannahs kassetter virker som om de har en flokkmentalitet hvor skole og prestisje i fremtiden er mye viktigere enn å være et godt medmenneske (punkt 4). Det kan jo også være en forsvarsmekanisme fra deres side for å si til seg selv at de ikke har gjort noe galt. Flere har gjort galt, andre ikke, og jeg liker ikke måten Hannah angriper disse menneskene på. Som du sier, de er jo ikke tankelesere!
  Samtidig så liker jeg hevnaspektet. Jeg syntes det hadde motsatt effekt ved at akkurat det IKKE glorifiserer Hannah. Kanskje har hun ikke lært noe av det hun har opplevd, for det hun selv gjør mot andre setter varige spor (ref. Clay). Andre fortjener virkelig å få litt dritt kasta i øyet (ref. Bryce). I mitt hode gjorde hevnaspektet at Hannah ble mer menneskelig på et vis, og ikke et glødende eksempel på uskyld. Det er skikkelig vanskelig å skrive noe om det, for jeg er så redd for å tråkke på noen tær.
  Selve selvmordsscenen var helt jævlig å se. Det ble så personlig og reelt, at jeg ramla litt ut av virkeligheten etter å ha sett den. Jeg sliter med problematikken, men får god hjelp i terapi og samtaler med forstående mennesker, takket være en flott jobb fra fastlegen min og spesialisthelsetjenesten. Og ja, punkt 12. Yes. Skyldsfordelingen i serien er jo helt skrudd.
  Og til slutt (før jeg rabler til verdens ende). Tusen takk for at du trår til og skriver om denne siden av serien Lisa. Serien er skummel, den har en god del ting å svare for, og selv om tematikken er viktig, er det også viktig at «snakkingen» rundt blir mer nyansert. Og det synes jeg du har gjort en kjempejobb med her, Lisa. TIPS har forresten litt info om hvordan oppdage/ta tak i psykoser: http://www.tips-info.com/nb/hva-er-psykose

 • Bra!! Skrevet,enig i alle punktene dine! Jeg merka at jeg ble «nummen» av sinne etter hvert som episodene gikk,var sintest på opplegget i begynnelsen,men mer og mer duster og lei mot slutten. Det største spørsmålet jeg sitter igjen med er :hvorfor snakka hun aldri med foreldrene sine?? De ble fremstilt som omsorgsfulle og resurssterke mennesker, men det var aldri et alternativ for Hannah å si » jeg har det tungt på skolen» til son mor eller far? Det er litt rart synes jeg..

 • Jeg har selv ikke sett serien, men leste boka for mange år siden. Mulig jeg bare har dårlig minne, men jeg synes ikke boka var særlig drøy og derfor blir jeg så sjokkert når jeg leser kommentarene til serien. Tenker jeg har veldig lyst til å lese den på nytt og deretter se serien, for å kunne sammenligne litt bedre.

  Vet ikke, men føler de fleste som elsker serien er de som ikke har slitt selv?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.