Er Netflix’ Ozark nye Breaking Bad?

Ozark
Foto: Jackson Davis/Netflix
Jeg har tatt en titt på Netflix' nye serie Ozark S01.

5,6/10

6 Regi
7 Casting
6 Historie
4 Originalitet
5 Troverdighet
5.6

Konseptet er kjent: Vi blir med en stereotypisk amerikansk kjernefamilie på deres reise inn i den kriminelle underverdenen til narkotika og hvitvasking. Nei, jeg snakker ikke om Breaking Bad (BB). Dette er Netflix’ nye serie – Ozark.

Synopsis (fra Netflix):

En finansrådgiver tar med seg familien fra Chicago til Ozarkfjellene i Missouri. Der må han hvitvaske 500 millioner dollar på fem år for å blidgjøre en narkobaron.

Medvirkende: Jason Bateman, Laura Linney, Sofia Hublitz.
Sjangere: TV-serier, Krim-TV-serier, Amerikanske serier, Amerikanske dramaserier, TV-dramaer, Krim-dramaserier.
Skapere: Bill Dubuque, Mark Williams.

Mørke øyeblikk

Liker du serier som overnevnte, Weeds eller Bloodline? Da vil du garantert elske Ozark. Hovedrolleinnehaver og regissør Jason Bateman (også kjent fra Arrested Devolopment) har sammen med serieskaper Bill Dubuque laget en nervepirrende serie av høy kvalitet. Hemmeligheten? En god dose skam, familiedrama, neglebitende øyeblikk og stunder som er så mørke at du nesten er nødt til å skru på lyset.

Likevel fryder jeg meg. Det er godt å se noe som er så mørkt og sårt som de skrubbsårene vi fikk på sjelen av BB.

Må lide for skjønnheten serien

Serien er (dessverre) til tider litt treig, men så lenge du greier å lide deg gjennom de to–tre episodene som har samme kjørefart som en snegle, så er du all good. Dette gjør med andre ord at serien ligger et godt stykke etter Breaking Bad, men de gjorde et knakende godt forsøk. Det skal dem ha!

Ozark
Foto: Jackson Davis/Netflix

Dessuten er ikke Marty Byrde (Jason Bateman) på langt nær så interessant som Walter White i BB. Dette er et problem fordi jeg sliter litt med å sympatisere med han. Den tilsynelatende følelsesløse Byrde blir litt for mye Rainman og litt for lite tøff. For å sitere Sigurd Vik i Filmpolitiet:

“Marty Byrde ligger en del hakk under figurer som Walter White, James McGill, Nancy Botwin og John Rayburn når det gjelder å skildre hva som skjer med et menneske når samfunnets rammer smuldrer opp og underverdenen skviser på personligheten.”

Likevel fryder jeg meg. Det er godt å se noe som er så mørkt og sårt som de skrubbsårene vi fikk på sjelen av BB. Det er herlig å se hvordan de kriminelle trådene i det forferdelige nettverket som er spunnet rundt feriekolonien Ozark sakte fanger inn byttene sine, spiser øynene og spytter de ut på brygga til familien Byrde.

Tagger fra artikkelen

7 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.