Lydbokanmeldelse: Divergent av Veronica Roth

Foto: renegradereport.org
Divergent foregår i en verden hvor det ikke er lov til å skille seg ut. Hva skjer dersom du gjør det?

4,5/10

5 Språk
6 Historie
4 Originalitet
3 Troverdighet
4.5

Divergent foregår i en verden hvor det ikke er lov til å skille seg ut. Hva skjer dersom du gjør det?

Dette er historien om Beatrice Rice, kalt Tris, som lever i et fremtidig Chicago. Samfunnet er delt inn i ulike grupper som dyrker frem ulike idealer. På 16-årsdagen må alle gjennom en test for å finne sin gruppe. Testen viser deg hvilken gruppe du er mest egnet til, men du må selv velge.For Tris blir denne avgjørelsen svært vanskelig, og etter hvert skjønner hun at hun er fanget i et farlig spill hvor mangel på kontroll og uærlighet hersker. Spillet blir stadig farligere idet makthaverne skjønner hvem Tris egentlig er …

Divergent er en gjenganger på New York Times’ bestselgerliste, og har til sammen ligget over et år på listen. Boken ble kåret til årets beste bok i Good Reads Choice Awards 2011 av til sammen 75 000 lesere. Den vant også kategorien Young Adult.

Kilde: nordli.no

Tittel: Divergent (Del: 1 i Divergent) (2011)
Forfatter: Veronica Roth
På lydbok: 11 timer og 11 minutter (storytel.no) #adlink
Utgiver: Harper Collins UK (Lydbok)
Sjanger: Eventyr, unge voksne
Målgruppe: Ungdom
Språk: Engelsk (lest opp av Emma Galvin)

divergent-av-veronica-roth
Foto: pexels.com

Bedre sent enn aldri

Ja, jeg vet jeg er litt sent ute med denne dystopi-klassikeren, men bedre sent enn aldri, eh? I boken Divergent av Veronica Roth møter vi Beatrice Prior, eller Tris, som hun også kalles. Tris lever i et fremtidig Chicago hvor samfunnet er delt inn i ulike grupper, som hver og en dyrker frem ulike idealer. Gruppene er ment å dele befolkningen inn i ulike ”factions”, disse er: Abnegation, som fremelsker uselviskhet. Dauntless, hvor en skal være modig. Candor, hvor ærlighet varer lengst, og Amity, som fokuserer på fred og harmoni.

Enkelte hyller protagonisten, Tris, som en fantastisk heltinne. Selv synes jeg hun er mer plagsom enn utrolig.

Når man fyller seksten år er tiden inne for å velge hvilken faction man skal tilhøre, og det for resten av livet! Passer du ikke inn i det du valgte risikerer du å ende opp hos de som er ”factionless”, de gruppeløse. For å hjelpe deg i valget må sekstenåringene gjennom ulike tester som skjer gjennom en simulator. Hvordan du reagerer på ulike scenarioer vil avsløre hvor du passer inn. For Tris skal denne avgjørelsen vise seg å bli svært vanskelig og den kommer til å endre livet hennes.

Ikke min heltinne

Enkelte hyller protagonisten, Tris, som en fantastisk heltinne. Selv synes jeg hun er mer plagsom enn utrolig. Jeg greier ikke helt å sette fingeren på hva det er jeg ikke liker ved henne, men det kan ha noe mer å gjøre at hun er veldig ulik meg selv. Jeg synes hun er irrasjonell, frekk og til tider iskald.

Fra den ene døden til den andre

Den dystopiske verdenen forfatter Roth har greid å skape er derimot mer imponerende. Jeg tror likevel jeg hadde likt boken bedre hvis jeg hadde lest den før jeg så filmen – som jeg synes var helt grusom. Konseptet er fantastisk, selv om jeg til tider føler at Roth har litt for dårlig tid når hun skriver. Jeg savner mer dialog, flere observasjoner og litt mindre action. Uten å røpe for mye kan jeg nevne at det blir en del dødsfall. Disse har jeg ikke sangs til å reagere noe særlig på ettersom Tris springer fra den ene døden til den andre uten pusterom.

Alt i alt var Divergent en god lytteropplevelse, og jeg kommer absolutt til å fortsette på serien.

Har du lest/lyttet til Divergent av Veronica Roth? Hva er dine tanker?

prøv-storytel-gratis-i-30-dager

Tagger fra artikkelen
,

2 Comments

  • Elsker Storytel og elsker lydbøker <3 Divergent har jeg aldri lest (utrolig nok!), men har lest Roth sin nyeste bok og var ikke videre imponert. Har hørt at Divergent er mye bedre, så får kanskje plukke den opp (eller laste den ned) etterhvert. 🙂

    • Elsker Storytel jeg også! Bruker appen sikkert 1–2 timer hver dag 😀 Hva heter Roths nyeste bok? Er det også dystopi?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.