Test av brettspill: Kokkelimonke Original

Linselusa in action. Foto: Marie Wessel Vangen.

6/10

8 Underholdning
6 Flyt
6 Tid
4 Intuisjon
6 Fokus
6

Jeg ble spurt av brettspilldistributøren TACTIC Norge om jeg hadde lyst til å teste noen spill for dem – noe jeg selvfølgelig sa ja til! Brettspillet i dette innlegget er sponset av TACTIC og inneholder reklame.

Vi valgte å basere kriteriene av testen på følgende:

  • Underholdning: Hvor morsomt er det å spille?
  • Flyt: Er det lett å komme inn i en flyt?
  • Tid: Hvor lang tid det tar, og om det er passende lang/kort tid?
  • Intuisjon: Er det lett å forstå, eller må en sette seg skikkelig inn i reglene?
  • Fokus: Hvor mye eller lite må man bruke hodet?

Noe av det aller første vi måtte gjøre var å sette oss inn i spillets regler. Dette viste seg å være litt mer vrient enn vi først trodde (brainfart). Det kan derfor være lurt å ha en prøverunde først slik at alle har den samme forståelsen for reglene. Kokkelimonke passer for 3–8 spillere, og egner seg best for 12 år og oppover.

Da vi hadde unnagjort en prøverunde, og alle følte de kunne reglene sånn “noenlunde”, startet vi runden. For å spille trenger du noe å skrive med. Resten følger med i selve brettspillet.

Funfact: Kokkelimonke inneholder mer enn 2000 ord med definisjoner.

Dette er Kokkelimonke

Kort fortalt handler spillet om å lure motspillere til å tro at du har den riktige forklaringen på ordet som blir lest opp på et kort. Hvis du greier å få folk til å stemme på din forklaring (som er anonym) får du poeng.

Det de aller fleste av deltakerne i “testpanelet” likte med spillet er at en trenger egentlig ikke noe særlig med kunnskap for å delta. Har du skrevet bokmålsordboka de siste 150 årene har du muligens likevel en fordel. Ved et av tilfellene visste faktisk en av deltakerne (Marie, du skal få litt ære her) hva et ord betydde. Men, det tilhører heller sjeldenheten, ettersom du skal forklare hva ord som ”rungvær”, ”hugskott”, ”karenol” og ”kjekke” betyr.

Funfact: Alle ordene i spillet er hentet fra norske ordbøker – men fra forskjellige tider.

Tro om igjen

Jeg kan nesten vedde på at du som nå leser tenker ”Hah! Jeg vet hva ’kjekke’ er.” Vel, tro om igjen. Mitt umiddelbare instinkt gir meg assosiasjoner til Sørlandet, og at ”kjekke” sikkert betyr at noe er morsomt. Right? Eller, kanskje du tenker at ordet betyr nettopp ”kjekk”? Nope, det betyr ifølge Kokkelimonke: ”Avvekslende slakke og holde igjen på et tau for å unngå at det ryker.”

Som du kanskje skjønner ble det en del morsomme løgner, og noen var veldig gode! Det er nettopp dette som gjør spillet veldig morsomt, men vi så fort at dette gjør at spillet passer for et mer voksent publikum.

Funfact: Kokkelimonke var nominert til årets selskapsspill i 2016 av brettspillguiden.no

Konklusjon

Det ligger også en del strategi bak, og ”spiller du kortene dine riktig” kan du greie å lure folk på ganske snedige vis. Disse fremgangsmåtene ble dog oppdaget ganske sent i spillet, og da var allerede første luring (hei, Marcus) kommet i mål.

Spilltiden var på cirka to timer, men nå surret vi ganske mye i starten og. På TACTICs nettside står det at en runde tar 45+ minutter (lol, vi ER treige). Flyten går nok mye bedre neste gang vi spiller.

Spillets største minus er at det tar litt tid å komme inn i, men det kan jo også hende vi var en litt sliten (ref. mørketiden) gjeng som spilte denne helgen. Det aller beste med spillet er selvfølgelig underholdningsfaktoren. Det er morsomt å spille, og det er deilig å ljuge – spesielt når andre sluker løgnene rått! Den aller største gleden var likevel da noen faktisk greide å gjette riktig. Det er noe veldig tilfredsstillende ved å skjønne hva noe betyr, som alle andre må lyve seg frem til et svar på.

Alt i alt valgte vennene mine og jeg å gi brettspillet Kokkelimonke Original 6/10 mulige poeng.

 

Har du spilt Kokkelimonke Original før? Eller har du kanskje noen andre spill å anbefale i romjula?

PS: Jeg har laget en egen kategori på bloggen hvor du vil finne alt som omhandler spill, herunder “Spillpreik”.

Tagger fra artikkelen
, , , ,

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.