Test av brettspill: 5 på topp

Foto: Marie Wessel Vangen.
"5 på topp" er et spill som garantert vil overraske deg, og fasiten er ofte helt annerledes enn det man har har sett for seg. 

5,6/10

6 Underholdning
6 Flyt
4 Tid
7 Intuisjon
5 Fokus
5.6

 

Jeg ble spurt av brettspilldistributøren TACTIC Norge om jeg hadde lyst til å teste noen spill for dem – noe jeg selvfølgelig sa ja til! Brettspillet i dette innlegget er sponset av TACTIC og inneholder reklame.

Vi valgte å basere kriteriene av testen på følgende:

  • Underholdning: Hvor morsomt er det å spille?
  • Flyt: Er det lett å komme inn i en flyt?
  • Tid: Hvor lang tid det tar, og om det er passende lang/kort tid?
  • Intuisjon: Er det lett å forstå, eller må en sette seg skikkelig inn i reglene?
  • Fokus: Hvor mye eller lite må man bruke hodet?

Noe av det aller første vi måtte gjøre var å sette oss inn i spillets regler. “5 på topp” er relativt intuitivt, så etter å ha lest reglene høyt for alle kunne vi begynne å spille med det samme. Du trenger noe til å skrive med, men papir medfølger. 5 på topp passer for 2–6 spillere, og egner seg best for 12 år og oppover.

Les også: Test av brettspill: Kokkelimonke Original

Slik spiller du 5 på topp

I dette oppgave spillet skal spillerne liste topp 5 fra det kortet man får utdelt. Spilleren kan f.eks. få utdelt et kort med 10 byer listet opp. Det er da opp til spilleren å plukke ut de 5 byene med størst befolkning og plassere disse i riktig rekkefølge etter størrelse. Man flytter frem på spillebrettet etter hvor godt man løser oppgaven og den spilleren som først når målet har vunnet.

Vanskelige spørsmål

Vi fant fort ut at 5 på topp er vanskelig. Faktisk såpass vanskelig at enkelte av oss (meg spesielt) slet med å komme seg fremover på brettet. Du får nemlig minuspoeng hvis du har gjettet på noen eller noe som ikke er en del av topp 5-lista (fasiten).

Eksempelvis skulle vi rangere de tidligste vinnerne av skjønnlitteraturprisen til Nordisk råd. Samtlige av oss hadde ikke hørt om halvparten. Jeg vet ikke om det sier mer om oss, eller om spillet (haha). På enkelte spørsmål ble det derfor en del gjetting.

Tips: Hvis du ikke har peiling på spørsmålet – ikke svar! Da slipper du å få minuspoeng og havne langt bak.

Lærerikt og underholdende

Vet du hvilke fem land i europa som røyker mest per innbygger? Eller hvilke topp fem kinofilmer som har tjent inn mest penger i historien? 5 på topp er et spill som garantert vil overraske deg, og fasiten er ofte helt annerledes enn det man har har sett for seg.

Vi gjorde det til en “greie” å lese opp hverandres svar når gjettetiden hadde gått ut, og det var ganske underholdende til tider. Selv om spillet ikke høres så taktisk ut, kan du spille taktisk ved å velge å ikke svare, eller bare sette noen få punkter på lista hvis du har noen ting du er helt sikker på.

Konklusjon

5 på topp er et underholdende spill, særlig hvis man er flere. Det tar dog veldig lang tid og du bør derfor sette av 45+ minutter på ei runde hvis dere er flere spillere.

I motsetning til veldig mange andre brettspill er det lett å sette seg inn i 5 på topp. Flyten er god, men enkelte spørsmål er såpass vanskelige at jeg har vanskelig for å se for meg at unge tenåringer vil oppleve spillet som morsomt i lengden.

De som var med å spille sammen med meg denne dagen var i alderen 20 år og oppover, og dette var noe de også bemerket. Voksne vil nok ha det mye morsommere med 5 på topp.

Pluss og minus-tilbakemeldinger fra testgruppe:

+ Varierende spørsmål med “noe for alle”.

– Til tider veldig vanskelige spørsmål.

+ Artig kunnskap/lærdom.

– Tar ganske lang tid med flere spillere (vi var 6).

+ Et spill som engasjerer!

+ Lett å lære med tanke på spilleregler.

 

Har du spilt 5 på topp før? Eller har du kanskje noen andre spill å anbefale i romjula?

 

Tagger fra artikkelen
, , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.