Jeg har testet e-Boks – mitt førsteinntrykk av den digitale postkassen

jeg-har-testet-eboks
Hva er egentlig en digital postkasse, og hvorfor bør du ha det?

 

Innlegget inneholder reklame, sponset innhold


Jeg har fått så mange mailer om at jeg må opprette en digital postkasse, men jeg har ikke «susa» meg til det fordi jeg synes det er så stress. Da e-Boks spurte om jeg ville teste deres digitale postkasse for dere tenkte jeg at dette kunne være en fin mulighet for meg til å få ut finger’n og gjøre noe med det.

Jeg er ganske skeptisk av natur (har det fra papsen) så jeg var spesielt interessert i dette med sikkerhet. Hvordan stiller e-Boks seg sikker lagring av mitt innhold i den digitale postkassen?

Jeg har lest meg litt opp og funnet ut av e-Boks har en avtale med Datadirektoratet for forvaltning og ikt (Difi). Difi er statens kompetansemiljø for informasjonssikkerhet, og har blant annet ansvaret for fire nasjonale fellesløsninger:

 • ID-porten (som du bla. bruker i nettbanken)
 • digitale postkasser
 • kontakt- og reservasjonsregisteret
 • e-signering

Jeg følte meg med andre ord mer enn trygg på at dette er en digital postkasse jeg fint kan ta i bruk.

Les mer om sikkerheten til digitale postkasser her

Å opprette selve «postkassen» hos e-Boks gikk overraskende fort. Tror faktisk jeg brukte i underkant av ti minutter, og det med verifisering, Bank ID-innlogging og alt.

e-Boks er tilgjengelig både på mobil, nettbrett og data, og kompatibel med iPhone, Android og Windows-telefoner.

Last ned appen her: http://bit.ly/e-Boks-no

Men, hva er egentlig en digital postkasse?

En digital postkasse er enkelt forklart din «postkasse» på internett. Det skiller seg fra den vanlige, tradisjonelle postkassa ved at den er tilgjengelig over alt, like sikker som banken (ref. «detektivarbeidet» mitt ovenfor), og fri for papir og reklame. Postkassen er noe du selv må opprette og er helt gratis både å bruke og opprette.

hvordan-har-jeg-testet-e-boks
Første uke: Her ser du hvor alle kvitteringene mine vil havne i appen, og hvor jeg har lastet opp viktige dokumenter.

Hvordan har jeg testet e-Boks?

Nå har jeg hatt tjenesten i litt over en uke, og på den tiden har jeg:

 • Lastet opp bilder av førerkortet mitt og lagt inn bilde av passet mitt.
 • Samtykket til at alle kvitteringene mine fremover blir lagret i den digitale postkassen.
 • Utforske funksjonen om å lagre private dokumenter jeg er redd for å miste. Har blant annet et bokmanus jeg gjerne skulle ha oppbevart et tryggere sted enn «bare» en ekstern harddisk.

Dette med sikker, digital lagring av kvitteringene mine er kanskje det jeg gleder meg aller mest til å utforske mer. Jeg har registrert alle bankkortene jeg bruker aktivt slik at alle kvitteringene for kjøp havner på ett sted. Det tror jeg kan bli veldig kjekt hvis jeg noen gang trenger å bla tilbake i kvitteringsarkivet fordi jeg skal reklamere på en vare som er gått i stykker, eller liknende. Dessuten blir verden et litt bedre sted uten alle papirkvitteringene mine.

why-bitmoji-skrivelisa

Hvorfor skal du ha en digital postkasse hos e-Boks?

 • Det er en gratis tjeneste, både å bruke og opprette.
 • e-Boks er helt fri for reklame. Det er du som bestemmer hvem du kan få post fra.
 • Det er like sikkert som banken. Dette er fordi de benytter seg av ID-porten som er et felles innloggingssystem for tjenester på nett fra det offentlige. Dette er det samme systemet du benytter deg av når du f.eks. skal logge inn i nettbanken din (MinID, BankID på mobil, BankID, Buypass o.l.).
 • Du har tilgang til den digitale posten din hvor som helst, når som helst.
 • Du bestemmer hvem som kan få lov til å sende deg digital post. Dette kan for eksempel være banken din, offentlige papirer fra stat og kommune, eller lønns- og trekkoppgaver. Jeg har for eksempel samtykket til at banken min kan sende meg post der som omhandler kontoen min.
 • Samle alle kvitteringene dine ett sted – digitalt.
 • Du er med på å bidra til et bedre miljø med mindre, unødvendig bruk av papir.
 • Lagre viktige dokumenter og strukturere de i mapper.
 • Du kan signere dokumenter digitalt.
 • Mulighet for å laste opp bilde/PDF av pass, førerkort o.l. Dette kan være ekstremt greit å ha lett tilgjengelig – spesielt i utlandet.
 • Fordi med e-Boks sender det offentlige brevene kryptert, og de lagres på en sikker måte slik at det bare er du som har tilgang til din egen post.

Jeg tenker å skrive enda et blogginnlegg når jeg har fått testet selve telefon-appen litt mer.

 

Tagger fra artikkelen
,

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.