Topp 3 beste SEO-verktøy til bloggen din

topp-5-beste-SEO-verktoy-forsidebilde
Raske, enkle og gratis SEO-verktøy for nybegynnere!

Her er de tre beste søkemotoroptimaliseringsverktøyene (puh, langt ord!) til bloggen din som tar minst tid, men gir gode resultater. Det beste av alt? De er gratis!

Det finnes mange gode SEO-verktøy* der ute, men mange av dem er ikke tilpasset det norske markedet (med norsk innhold etc.) og er veldig kompliserte. Jeg har derfor samlet de SEO-verktøyene jeg synes er best, som er intuitive, tar kort tid å sjekke/bruke – og som (selvfølgelig) er gratis!

1. Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights er et gratis SEO-verktøy som sjekker hastigheten på nettstedet ditt og gir forslag til hvordan å forbedre siden din. Når det kommer til rangering i Google er sidehastighet et av de viktigste elementene på et nettsted.

Kort oppsummert: Bedre nettstedetshastighet betyr høyere brukertilfredshet og høyere rangering.

Les også: Hvordan forbedre egne tekster?

Slik bruker du dette verktøyet:

Skriv inn nettadressen til nettstedet eller bloggen din, klikk på analyser-knappen, og verktøyet vil automatisk sjekke hastigheten og den totale brukeropplevelsen på nettstedet ditt. Herfra vil du få en poengsum (score), både for dektop og mobil.

topp-3-beste-SEO-verktoy-pagespeed
Skjermdump fra PageSpeed med eksempel fra blogg.no

2. Test for mobilvennlighet

Å ha en side i dag som er mobilvennlig er alfa og omega. Etterhvert som mobilene har blitt bedre og fått større skjerm er det mer og mer vanlig å surfe på mobilen. Selv får jeg mye trafikk på bloggen fra mobilbrukere. Det er derfor viktig at bloggen eller nettsiden din er tilpasset mobilskjermen.

Kort oppsummert: En mobilvennlig/tilpasset nettside betyr bedre brukeropplevelser og de blir kanskje også lengre på siden din?

Les også: Hvordan bli bedre til å skrive? Mine beste tips som tekstforfatter!

Slik bruker du dette verktøyet:

Skriv inn nettadressen til nettstedet du vil teste, og klikk deretter på kjør test-knappen. På bare noen få sekunder vet du om nettstedet ditt er mobilvennlig eller ikke.

topp-3-beste-SEO-verktoy-mobilvennlig
Skjermdump fra Test for mobilvennlighet. Her ser du at siden min er mobilvennlig.

3. TinyPNG – komprimer bilder til bruk på web

Hvorfor er det nyttig å komprimere bilder på en nettside eller blogg? Jo, fordi mindre filstørrelser på bilder gjør at en side laster raskere (ref. punktet om Google PageSpeed Insights). Og ja, jeg har selvsagt brukt TinyPNG på alle disse bildene.

Kort oppsummert: Bedre nettstedetshastighet betyr høyere brukertilfredshet og høyere rangering.

Les også: Hvordan legge til emojis på Facebook?

Slik bruker du verktøyet:

Last opp alle bildene du ønsker å komprimere, opptil 20 bilder på maks 5 MB. Når bildene er komprimert kan du laste de ned – klare til bruk på siden din!

topp-3-beste-SEO-verktoy-tinypng
Skjermdump fra TinyPNG. Her ser du skjermbildene brukt i denne artikkelen, som jeg har komprimert. På det meste er de komprimert med 76 %!

Så, kort oppsummert:

  • Har du sjekket hvordan siden din rangerer? Gjør utbedringene som er foreslått.
  • Har du sjekket om bloggen din er mobiltilpasset? Gjør siden mobilvennlig hvis ikke – masse trafikk kommer fra mobile enheter, og det er treff du ikke vil gå glipp av!
  • Komprimerer du bildene du bruker på nettsiden din? Gjør det for å få en raskere side som rangerer bedre.

Det finnes selvsagt mange flere og adskillig mer kompliserte SEO-verktøy enn det denne artikkelen kommer med, men SEO-verktøyene jeg har presentert her er absolutt en fin start!

 

Hvilke SEO-verktøy bruker du? Kommenter gjerne!

 

*SEO-verktøy: SEO er engelsk og står for “search Engine Optimalization”. På norsk, “søkemotoroptimalisering”. SEO-verktøy er altså verktøy som skal gjøre det enklere å optimalisere på web for søkemotorer. Optimalisering av søkemotorer er prosessen med å øke kvaliteten og mengden trafikk på nettstedet ved å øke synligheten til et nettsted eller en webside.

Tagger fra artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.