Hvordan bli bedre til å skrive? Mine beste tips som tekstforfatter!

hvordan-bli-bedre-til-a-skrive
Foto (bakgrunn): unsplash.com
Noen gang lurt på hvordan du blir bedre til å skrive? Her er mine beste tips til deg som trenger hjelp akkurat nå – uansett hva slags tekst du skriver.

Har du noen gang lurt på hvordan du blir bedre til å skrive? Vel, jeg skal gå rett på sak: Du blir bedre til å skrive av å faktisk skrive. Masse. Gjerne trene litt hver dag. Du vet, practise makes perfect, og alt det der.

Likevel er det noen enkle grep du kan gjøre selv, nå med en gang, som vil gjøre teksten din betydelig bedre – uavhengig av om det er en e-post du skal forfatte, en bacheloroppgave, et essay eller et blogginnlegg.

Som tekstforfatter skriver jeg mye hver dag, og har gjennom årene utviklet meg en slags strategi og noen punkter jeg jobber etter, og de tenker jeg å dele med deg.

Tips til hvordan å bli bedre til å skrive!

1. Sett deg inn i hvem du skal skrive til

Se for deg den du skriver til som en person, det gjelder også hvis du skriver for/til mange. Hvordan vil den personen tenke når h*n leser teksten din?

Hvis jeg skal komme med eksempel på dette kan jeg nevne den gangen jeg skrev en artikkel for online.no om en ny glukosemåler for de med sukkersyke. Her visste jeg at folk som ikke har sukkersyke/eller har en generell interesse for det, mest sannsynlig ikke kommer til å lese teksten. Derfor var jeg nødt til å tenke som en med sukkersyke. Hvis jeg hadde hatt den diagnosen, hva ville jeg vært opptatt av?

Verktøy som kan hjelpe deg med å visualisere:

  • Lag en personas. En personas eller en persona er rett og slett en visuell fremstilling av h*n som du anser som din hovedmålgruppe (leseren/leserne). Her er en side med ulike gratisverktøy til å lage en persona som kan hjelpe deg godt på vei.
  • Finn en ekte person (en venn, bekjent, kjendis etc.) og lat som om du skriver til vedkommende.

2. Hva er hovedbudskapet med teksten din?

Skal teksten overbevise sensor om at du er verdt en A, eller kanskje teksten din har som formål å selge noe? For å skrive en god tekst må du vite – og definere – hva som skal være hovedbudskapet med teksten din. Dette er noe jeg ofte ser mange knoter med. De har så mye de skulle ha sagt rundt målet sitt at de mister selve målet på veien. Derfor er mitt tips å starte teksten du skriver med å rett og slett definere hva det er du vil oppnå med teksten. Dette er spesielt viktig hvis du skal selge noe, eller driver med innholdsmarkedsføring.

Les også: Nyttige skriveverktøy på nett

3. Hvilken plattform skriver du på/til?

Skriver du en artikkel som skal på print, eller noe som skal på nettet og leses på en skjerm? Vet du for eksempel at din målgruppe leser mest på mobilen? Dette er ting som du må ta hensyn til når du skriver. Som hovedregel kan du si at folk har bedre tid til å lese tekster på papir enn på nett. Det finnes selvfølgelig unntak, men jeg forsøker å forholde meg til dette når jeg nå skriver til deg. Derfor har jeg delt teksten opp i enkle og oversiktlige punkter slik at du, som leseren, lett kan finne frem til akkurat det du lurer på uten noe mer pikkpakk.

hvordan-bli-bedre-til-å-skrive-2
Foto: Nick Morrison/unsplash.com

4. Tenk og skriv som en journalist*

Grunnen til at jeg har satt en stjerne her er at det ikke gjelder for absolutt alle tekster. Skriver du en særoppgave, eller noe annet som følger en spesifikk metodikk kan du se bort ifra dette punktet når det kommer til tydelighet. Blogginnlegg trenger heller ikke følge dette slavisk, men å tenke, i alle fall bare litt, som en journalist kan hjelpe deg godt på vei.

Her tenker jeg spesielt på ”De syv hjelperne” som er et journalistisk hjelpemiddel som ofte brukes til artikkelskriving og/eller informerende tekster. Dette er et konkret hjelpemiddel som kan gjøre deg bedre til å skrive denne type tekster.

Når du bruker De syv hjelperne skal teksten gi svar på:

  • Hvem: Hvem handler denne historien om?
  • Hva: Hva er historien?
  • Hvor: Hvor utspiller den seg?
  • Hvordan: Hvordan utvikler historien seg?
  • Hvorfor: Hvorfor skjedde dette?
  • Når: Når skjedde dette?
  • Konsekvenser: Hvilke konsekvenser har denne saken?

Les også: Hvordan bli kvitt skrivesperre?

5. Les teksten høyt for deg selv

Jeg finner så mange feil, og rare formuleringer når jeg leser teksten høyt for meg selv. Av og til tar jeg meg selv i å skrive ting veldig stivt, og absolutt ikke slik jeg ville sagt det. Dette er ting som er fint å rette opp i når en finner slike feil. Det er også veldig mye lettere å unngå gjentagelser – som jeg skal snakke mer om i punktet under. Det er også lettere å oppdage skrivefeil.

6. Unngå gjentagelser

– med mindre du bruker det som et språklig virkemiddel

En ellers god tekst kan virke mye dårligere hvis du har en tendens til å gjenta deg selv. Med dette tenker jeg spesielt på ord som går igjen, eller rett og slett hele setninger som egentlig sier det samme. Her kan jeg anbefale å forsøke og finne synonymer til det ordet som repeteres.

I denne teksten, for eksempel, merket jeg at jeg skrev ordet ”gjentagelse” flere ganger. I stedet for å fortsette å bruke det ordet forsøkte jeg å finne andre ord som betyr/sier det samme.

Det finnes synonymordbøker du kan bruke på nett. Skriver du i Word kan du også ta et høyreklikk på ordet og bla deg ned til ”Synonymer”. Her vil det komme opp en liste med forslag til andre ord du kan bruke.

Les også: Hvordan forbedre egne tekster?

7. Ikke vær redd for å sette punktum

Jeg er til tider livredd for å sette punktum. I shit you not. Men, noen ganger vil en setning rett og slett bli bedre hvis du greier å sette et punktum. Personlig forsøker jeg å holde meg innenfor 25–30 ord per setning, men det kan være vanskelig. Det kommer helt an på skrivestilen din. Selv liker jeg å brodere ut setningene mine i det vide og det breie, men har med årene forsøkt å bli flinkere. Dette handler enkelt og greit om det er behagelig for den som leser å lese setningen din. Er du usikker, bruk punkt fem og les høyt for deg selv.

8. Få noen andre til å lese over det du har skrevet

Jeg har mange ganger opplevd at jeg tror det jeg har skrevet virker helt logisk. Det er jo det for meg – i alle fall i hodet mitt! Det er nettopp derfor det er så viktig å la noen andre par med øyne lese teksten din. Kanskje det bare er et ord til eller fra som utgjør hele forskjellen?

 

Hva er ditt beste skrivetips? Del gjerne i kommentarfeltet.


Følg meg i sosiale medier:

Lik bloggsiden min på Facebook for å holde deg oppdatert på siste nytt / Følg meg på twitter@skrivelisa / Følg meg på Snapchat @skrivelisa / Følg meg på Instagram @skrivelisa

Tagger fra artikkelen
, ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.