11 ting jeg har lært av å skrive hver dag i 1 måned

Foto: Suzy Hazelwood, Pexels.
Er det mulig å skrive hver dag i én måned? Jada, men det må planlegges. Har det vært enkelt? Absolutt ikke.

Å skrive litt hver dag når man er mamma, i 100 % jobb OG forsøker å trene litt i tillegg, har ikke vært lett. Jeg har vært nødt til å prioritere, senke forventninger til egne prestasjoner og lære meg hvordan jeg kan bli mer fornøyd over egen innsats. Hva jeg faktisk har fått til, i stedet for alt jeg ikke rakk.

Jeg bestemte meg allerede i desember for at 2023 skulle bli et skriveår. Målet? Fortsette på den jævla historien, som jeg ALDRI har greid å fullføre. For å gjøre det må jeg sette meg klare mål og følge dem. Målet? Å skrive minst 30 minutter om dagen. Vanligvis ville jeg satt et mål om å skrive et visst antall ord, men det er den gamle jeg. Nye meg fokuserer heller på tiden satt av til aktiviteten, og ikke så mye på hvor mye som produseres.

Museskritt er også skritt, og det er viktig å ikke la deg demotivere av dager hvor du ikke får skrevet så mye.

Les også: Hva skal jeg skrive om? Prøv blogginnleggide-generatoren

Klesbyttedagen-3

Så, hva har jeg lært av å skrive hver dag i 1 måned?

 1. Sett deg et konkret mål:
  Målene mine er
  a) Å fullføre et prosjekt jeg har holdt på med i så mange år. For å nå det målet må jeg skrive litt hver dag.
  b) Å skrive i minst 30 minutter om dagen. Alt over det er bonus.
 2. Senk egne forventninger:
  Nei, du kan ikke få til alt du vil. Du må begrense deg selv, da døgnet ikke har mer enn 24 timer (og du må faktisk også sove, jobbe, spise, rydde, vaske klær, leke med ungen og generelt leve – før alt annet). Ved å senke mine egne forventninger til meg selv er fallhøyden mindre, og det er større sannsynlighet for at jeg greier å fullføre det målet jeg har satt meg.
   

 3. Bruk stoppeklokkemetoden:
  Det kan være lurt å sette en stoppeklokke, eller bruke en app (jeg bruker Forest) for å holde deg fokusert og hjelpe deg å holde deg til ditt skrivemål. Sett av en viss periode til å skrive, og prøv å holde deg til dette. Når tiden er ute, kan du vurdere om du vil fortsette å skrive eller om du vil ta en pause.
 4. Få inn rutinen:
  Å skrive er som å trene, eller som å pusse tenner – du MÅ sette av tid til det og rangere det som en prioritet.
 5. Gled deg over fremgangen:
  Selv om du ikke alltid føler at du gjør stor fremgang, kan det være viktig å huske på de små seirene du gjør underveis. Gled deg over hver setning du skriver, og se frem til å se hvordan dette kan bygge seg opp til noe større. Her kan det være greit å loggføre fremgangen, slik som jeg gjør med StoryToolz. Her loggfører jeg hvor mange nye ord jeg har skrevet, slik at jeg kan se det på en tidslinje.
 6. Legg fra deg distrasksjoner (les: mobilen):
  Det kan være lett å la seg distrahere av andre ting, spesielt hvis du har en mobiltelefon innen rekkevidde. Prøv å legge fra deg mobilen mens du skriver, eller sett den i flymodus for å unngå distraksjoner.
 7. Allier deg med likesinnede – finn din heiagjeng:
  Jeg har blitt med i en gruppe med to frøkner som OGSÅ skriver. Vi møtes via Zoom én gang i måneden og hjelper og heier på hverandre. Tusen takk, Marie, som tipset meg om denne fine gjengen.
 8. Skriv for deg selv – ikke for noen andre:
  Dette kan hjelpe deg å være mer tilfreds med det du skriver, og du kan føle at du har friere tøyler når du skriver. Dette kan også bidra til å gjøre skrivingen mer givende og tilfredsstillende.
 9. Finn eller lag en spilleliste som hjelper deg med å fokusere:
  Musikk kan være en god måte å holde fokus og motivasjon når du skriver. Prøv å finne en spilleliste som hjelper deg med å fokusere, eller lag din egen spilleliste med sanger som hjelper deg å holde fokus.
 10. Ikke start med korrektur, avslutt heller med det (eller spar det til en senere anledning):
  Det kan være lurt å holde seg unna korrekturarbeidet mens du skriver, og heller fokusere på å få ned ideene dine på papiret først. Når du har skrevet ferdig, kan du gå tilbake og se på teksten med friske øyne og gjøre eventuelle korrekturer.
 11. Museskritt er også skritt:
  Det er viktig å huske på at det ikke alltid er mulig å få skrevet så mye som du ønsker, og at det er helt normalt. Museskritt er også skritt, og det er viktig å ikke la deg demotivere av dager hvor du ikke får skrevet så mye. Fokuser heller på fremgangen du har gjort, og se frem til å fortsette skriveprosessen neste dag.

Skjermdump av min skriveprosess i januar 2023

Les også: Hva norsklæreren din aldri fortalte deg om skriving

Hva er dine beste tips til å holde skrivingen gående?

Tagger fra artikkelen
,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.