På jakt etter gratisbilder? Se topp 4 beste sider for gratis stock-bilder

beste-sider-for-gratisbilder-på-nett
Du trenger verken å stjele eller betale for bilder når det finnes så mange fine gratis!

Det er mange grunner til å velge gratisbilder til prosjektene dine, også kalt «gratis stock-bilder». Grunn nummer én: Det er ikke lov til å stjele andres bilder. Hvorfor gidde å bry seg om det? Jo, fordi du kan ikke sånn helt uten videre bruke eller publisere bilder som du ikke eier rettighetene til, eller har kjøpt brukslisens til. Ukritisk gjenbruk av andres materiale kan med andre ord koste deg dyrt – bare se hva blogger Anne Brith har tjent på sitt kakebilde.

Unntaket er heldigvis der. Det finnes mange gode sider som tilbyr kjempefine gratisbilder, illustrasjoner, video- og vektorfiler, som du verken trenger å:

  • betale ei krone for
  • spørre om lov til å bruke
  • spørre om lov til å endre på
  • oppgi navnet til fotografen på (selv om det selvsagt alltid er hyggelig)

Under har jeg laget en liste over de gratis bildedelingstjenestene jeg mener har best utvalg, er av høyeste kvalitet og som har mest åpne lisenser. På hvert av punktene har jeg spesifisert de ulike lisensene og hvilke unntak som eventuelt gjelder. Listen ble sist oppdatert: 12. januar 2020.

Les også: Nyttige skriveverktøy på nett

Topp 4 sider for gratisbilder:

topp-4-beste-sider-for-gratisbilder-6

1. Pexels.com

Lisenstype: Gratis for personlig- og kommersiell bruk

Kreditering av fotograf: Valgfritt

Modifisering av bilder: Tillatt

Pexels, som også er min personlige favoritt, tilbyr høykvalitets gratisbilder fra hundrevis av fotografer. Det er enkelt å søke etter fotografier, og når du finner noe du liker kan du knirkefritt velge mellom ulike størrelser (også custom), slik at du slipper å klippe til selv etter nedlastning.

BONUS: Pexels har også en egen side for gratis videoklipp!

topp-4-beste-sider-for-gratisbilder-4

2. StockSnap.oi

Lisenstype: Gratis for personlig- og kommersiell bruk

Kreditering av fotograf: Valgfritt

Modifisering av bilder: Tillatt

StockSnap.io tilbyr et stort utvalg av vakre gratisbilder og fotografier med høy oppløsning. Nettstedet har også en veldig praktisk søkefunksjon som gjør det enkelt å bla gjennom tusenvis av tilgjengelige bilder. StockSnap fører også statistikk på visninger og nedlastinger på de ulike bildene, slik at du enkelt kan finne de mest populære bildene som er tilgjengelige.

NOTE: Vær oppmerksom på at når du søker etter et bilde, så vil det komme opp bilder med en gul stjerne øverst i venstre hjørne. Disse er ikke gratisbilder og tar deg til Shutterstock.

topp-4-beste-sider-for-gratisbilder-1

3. Unsplash.com

Lisenstype: Gratis for personlig- og kommersiell bruk

Kreditering av fotograf: Valgfritt

Modifisering av bilder: Tillatt

Unsplash tilbyr over 1 million gratisbilder fra fotografer over hele verden. Bidragsyterne er mange, faktisk så mange som 157,866 fotografer – ifølge dem selv. Bildene på Unsplash er høyoppløselige og det er enkelt å søke på tema for å finne bildet du er ute etter.

topp-4-beste-sider-for-gratisbilder-3

4. Pixabay.com

Lisenstype: Gratis for personlig- og kommersiell bruk, med noen få unntak*

Kreditering av fotograf: Valgfritt

Modifisering av bilder: Tillatt

Pixabay tilbyr en stor samling av gratis arkivbilder, vektorfiler, illustrasjoner og video. Det er enkelt å laste ned, og hvis du liker en spesifikk fotograf kan du klikke på vedkommende og finne alle bilder h*n har lastet opp på Pixabay.

BONUS: På videosiden kan du velge mellom HD og 4K!

*1. Det er ikke lov til å videreselge bilder fra Pixabay til andre stock-tjenester.
*2. Det er ikke lov til å selge et bilde fra Pixabay som plakat, trykk eller annet produkt om det ikke er endret på og «gjort til ditt eget».
*3. Det er ikke lov til å fremstille mennesker på bilder fra Pixabay i et dårlig lys eller sette de i en krenkende situasjon.
*4. Det er ikke lov til å bruke bilder med identifiserbare merker for å skape en misvisende tilknytning til et produkt eller en tjeneste.

Savner du noen sider som du synes er enda bedre enn de jeg har listet opp? Kommenter gjerne! 

Tagger fra artikkelen
, ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.