Nyttige skriveverktøy på nett

skriveverktoy-paa-nett
Foto: Pexels.
Å ha verktøy når du skriver er like selvfølgelig som en snekker med hammer. Det finnes mange gode – og gratis – skriveverktøy på nett.

Etter mange år som journalist, tekstforfatter og blogger har jeg greid å lage en fin liste over ulike skriveverktøy som finnes på nett. Disse ønsker jeg å dele med dere!

Norske ordbøker på nett

Bokmålsordboka / Nynorskordboka

Er du usikker på et ord, ikke slå deg til ro med å google det. Det er stor sannsynlighet for at google gir deg feilinformasjon. Bokmålsordboka derimot, den kan du stole på er rett!

Synonymordboka

På jakt etter synonymer? Da bør du sjekke ut synonymordboka. Husk at hvis du har Microsoft Word kan du alltids høyreklikke på et ord i et dokument for å få opp forslag til synonymer.

Nødrimordbok

Denne ordboka passer perfekt for deg som sliter med å finne noe som rimer på pølse. Eller, det sliter egentlig ordboka med og – men den har noen nødrim på både 3,4 og 5 stavelser! Søk på alt annet enn pølse, og finn ordet du leter etter.

Sider om skriveregler (som er til å stole på)

Riksmålforbundet

Dette er også en side som kan være verdt å ta en tur innom. Her er det publisert mange gode artikler om alt fra hvordan du skriver et essay, til rettskrivning og lignende. Under finner du en liste over mine favoritter:

Språkrådet

Usikker på hva som er forskjellen på særskrivningsfeil og orddelingsfeil? Eller kanskje du kunne tenke deg å friske opp i skrivereglene? Språkrådet har svaret, og her inne finner du masse gode tips fra folk som kan skrive – og skriveregler!

Ordtellere

Page converter

Noen gang lurt på hvor mye 50 000 ord er i A4-sider? Vel, det har jeg da jeg deltok på NaNoWriMo eller da jeg skrev bacheloroppgaven min. Fyll ut antall ord, skriftstørrelse og font, så regner page converter ut resten.

For å fjerne formateringer

Google translate

Nope, jeg bruker den ikke til å oversette tekster. Jeg bruker den til å formatere tekster kjapt og enkelt. Du vet, fjerne linker, bilder og fontstørrelser på høyde med et fyrtårn som man ellers ville fått med når man kopierte teksten. Jeg vet også at det er en del som limer inn i Notepad. I Microsoft Word-programmet kan du også åpne «verktøykasse», trykke på «stiler» og «fjern formatering». Et nyttig verktøy når man er i research-fase og skal hente inn mye informasjon fra mange ulike kilder på nett.

Har du noen nyttige skriveverktøy å dele?

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.