Hvordan bli kvitt skrivesperre?

hvordan-bli-kvitt-skrivesperre
Foto: Ilya Pavlov, Unsplash.
Har du skrivesperre? Fortvil ikke – her er mine fem beste tips til hvordan å bli kvitt den!

Du ser på klokka. Innleveringsfristen nærmer seg med stormskritt, og du er ikke engang halvveis med det du skal skrive. Skrivesperre, sa du? Ja, det er smertefullt, men ikke umulig å hanskes med:

1 . Bort med Facebook

Det kan hende du er en av de få menneskene i verden som greier å komme opp med vakre, smarte og inspirerende ord og setninger samtidig som du multitasker på nett. Vel, de aller fleste er nok ikke skrudd sammen slik. Bort med Facebook (nei, ikke engang tenk å ha den oppe i fanen) og legg vekk mobilen. I alle fall sett den på lydløs. Hvorfor? Fordi i ifølge en fersk studie kan det ta hjernen mellom 15 og 25 minutter å komme seg tilbake til der den var, dersom du stopper for å se på en snap eller lese en e-post.

3 . Gjør deg skriveklar

Å være skriveklar betyr at det ikke finnes noe som kan få deg ut av skriveflow-en. Hvis du hele tiden distraheres av å måtte hente mat eller drikke fordi du er sulten, er det ikke rart om en skrivesperre oppstår. Sørg for å ha en behagelig plass å sitte, og ikke minst en god stol! Ha mat og drikke lett tilgjengelig, og vet du at du trenger kaffe eller snus eller noe som helst annet i løpet av de neste timene – keep it within reach!

4 . Sett av ti minutter til å skrive helt fritt

En skrivesperre kan komme av så mangt. Ofte er det så enkelt som at du har satt for mange regler for deg selv – gjerne om hvordan du skal skrive. På grunn av dette kan en øvelse med ti minutters «friskriving» være et lurt triks for å lokke frem orda. Skriv absolutt alt som måtte falle deg inn, og ikke sensurer deg selv.

5 . Ut og spring, eller gå

For å komme deg fremover med noe, så hjelper det ikke å sitte. Stillstand skaper stillstand, så enkelt er det. Hjernen drives fremover av bevegelse, og for å få tankene til å spinne kan det lønne seg å gå eller jogge seg en tur. Da jeg jobbet med bokprosjektet mitt under NaNoWriMo, og sto fast på noe, tok jeg meg alltid en joggetur. Og plutselig, da jeg minst ventet det, fikk jeg svar på det jeg sto fast på.

Hva er dine beste tips mot skrivesperre?

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.