4 tips til hvordan å få ting gjort

4-tips-til-hvordan-å-få-ting-gjort
Foto: pexels.com
Jeg har skrevet litt om det før, men tenker å nevne det igjen. Å jobbe etter nedtellingsmetoden er helt fantastisk – og så sykt enkelt.

Jeg har mange baller i luften (kanskje litt for mange?), og å finne tiden til alt dette har vært vanskelig. Det er så mye jeg vil gjøre og bli ferdig med at det kan bli overveldende. Kvelende til tider, hvis jeg skal være helt ærlig.

I 2018 opplevde jeg at deler av kroppen min sa stopp, og jeg var derfor nødt til å sette en fot i bakken, kvitte meg med en del prosjekter og fokusere på det jeg ville ta videre – som ga meg mest. Likevel opplevde jeg at fjoråret ble levd litt i vakuum. Jeg hadde kuttet ned på en del ting, men følelsen av å være overveldet overskygget likevel, og gjorde det vanskelig å i det hele tatt ta tak i det jeg hadde.

Jeg hadde masse jeg ville gjøre, men greide ikke å gjøre noen ting

Jeg hadde masse jeg ville gjøre, men greide ikke å gjøre noen ting. I alle fall ikke konsekvent. Ja, jeg kunne ta noen skippertak her og der, men noen rytme fant jeg ikke. Rytme trenger man, fordi det er det som skaper rutiner.

Les også: Hvordan bli kvitt skrivesperre?

Perfeksjon og hurtighet samsvarer ikke

I år har jeg forsøkt å reflektere litt rundt dette. Hvorfor følelsen av utilstrekkelighet og tiltaksløshet slo rot i meg i det hele tatt, og jeg kom frem til følgende: Jeg vil gjerne ha ting gjort ferdig med en gang – og det skal være perfekt.

Denne observasjonen inneholder to feil: Perfeksjon og hurtighet samsvarer ikke, så hvorfor har jeg jobbet så grassat (bare de som følger meg på Instagram vil forstå denne referansen) hardt mot det?

Jeg skal sette pris på den jobben som blir gjort, med den tiden det tar og akseptere det.

Tenk at jeg underbevisst har jobbet etter en metode som ikke fungerer, og som gir meg mer dårlig samvittighet enn gode følelser. Dette er jeg sikkert ikke alene om?

Jeg skal ikke ha dårlig samvittighet for at noe ikke er perfekt, eller at jeg ikke greier å jobbe så fort som jeg ønsker. Jeg skal sette pris på den jobben som blir gjort, med den tiden det tar og akseptere det.

Nøkkelen til dette? Å finne rytmen. En rytme består av en viss struktur, og struktur får du ved å ha en plan. Det høres strengt ut, men det trenger ikke være et «naziregime». De siste ukene har jeg brukt planlegging- og nedtellingsmetoden (egenkomponert og greier). Jeg bestemmer meg for hva som skal gjøres i løpet av uke. Ikke nødvendigvis hvor mye, men at det skal jobbes med.

Dette kan være alt fra husvask til bokskriving, trening, kursjobbing eller egenpleie (viktig å ta vare på sæ’ sjæl og).

Du kan ikke ha som mål for dagen å løpe 300 km hvis du bare har tid, kapasitet og ork til å løpe 5 km.

Jeg har for eksempel bestemt at jeg skal jobbe med bok- eller kursprosjektet minst 2 timer i uka. Trening skal jeg gjøre på T- og søndager osv.

Hvor det som regel blir vanskelig er når man skal sette seg ned og fysisk gjøre det man har planlagt, og det er her nedtellingsmetoden kommer inn.

Les også: Hvordan forbedre egne tekster?

4-tips-til-hvordan-å-få-ting-gjort-nedtellingsmetoden
Foto: pexels.com

Slik fungerer nedtellingsmetoden

  • Åpne Klokke på mobilen (iPhone)
  • Gå bort til Nedtelling, og sett tiden du SKAL jobbe minimum
  • Jobb til klokka ringer
  • Belønn deg selv!

PS: Du kan også bruke en vanlig vekkerklokke! Jeg har en sånn fra IKEA som høres ut som en brannalarm. Det er i alle fall ikke noe tvil om at du hører den når tiden er ute.

Som en treningsøkt

Det er sikkert mange som gjør dette allerede, men kanskje ikke så mange som har reflektert over hva det er som gjør at du mislykkes i å gjøre det du skal, og heller velger å prokrastinere (jeg snakker av erfaring her).

Se på målene dine som en treningsøkt. Du kan ikke ha som mål for dagen å løpe 300 km (lol) hvis du bare har tid, kapasitet og ork til å løpe 5 km (ref. meg som vil ha skrevet ferdig en bok på 24 timer med perfekt innhold).

Kort oppsummert –4 tips til hvordan å få ting gjort:

  1. Sett deg mål du kan nå i løpet av en dag!
  2. Noter ned på en ukeplan hva du vil gjøre de ulike dagene.
  3. Bruk nedtellingsmetoden for å gjennomføre det.
  4. BELØNN DEG SELV!

Sender også en varm tanke til alle der ute som jobber med prosjekter, uansett om det er å skrive, løpe, ta bedre vare på seg selv eller skrive en masteroppgave. We can do this!Følg meg i sosiale medier:

@skrivelisa (Instagram, Twitter og Snapchat)

3 Comments

  • Dette var gode tips – takk! Jeg har oppdaget at jeg fungerer mye bedre når mest mulig er gjort allerede av andre ting, så for meg er det viktig å være i forkant. I skrivende stund (søndag) står middager for hele neste uke allerede klare i kjøleskapet, og siden jeg vet at mandag ettermiddag er satt av til husarbeid, så stresser jeg ikke med husarbeid nå. Sånne ting gjør underverker når jeg i morra tidlig skal sette meg ned å jobbe litt igjen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.