10 tips til deg som skal på ferie i Nord-Norge

ferie-i-nord-norge-løp-ut
Skinner sola? Da er det bare en ting å gjøre – ut å "tænne" den blåhvite kroppen. Foto: Marius Vangen.
– Ikke spør om du kan se nordlys om sommeren, slik jeg gjorde (jepp, jeg får høre det enda ...).

Denne rundens tema på SnapKollektivet er “reise”, og i den sammenheng tenkte jeg å komme med noen tips til deg som har tenkt til å feriere i selveste Nord-Norge.

Jeg kan vel helt aldri kalle meg en “nordlending” i sin rette forstand, men jeg er nærmere enn mange andre ”søringer” (les: folk sør for Trondheim). Jeg har jo spist både tørrfisk og bacalao, opplevd mindre enn ti dager sammenhengende sol, begynt å bruke ordet “jesu fader” som et supplement til punktum, og utviklet en skremmende blåhvitfarge på kroppen – som følge av en stadig økende vitamin D-mangel.

Nord-Norge (les: Troms, hvis du skal til Harstad) er et meget vakkert sted. Likevel ser jeg det som en del av min borgerplikt som søring å komme med noen tips og triks til deg som skal feriere nord for Trondheim (vi søringer er jo ikke særlig bedre som kaller alt nord for Trondheim “nordlendinger”).

ferie-i-nord-norge
Her er samtlige riktig antrukket med ull i juni. Foto: Marius Vangen.
ferie-i-nord-norge-løp-ut
Skinner sola? Da er det bare en ting å gjøre – ut å “tænne” den blåhvite kroppen. Foto: Marius Vangen.

10 tips til deg som skal på sommerferie i Nord-Norge

 1. Det er helt normalt å tørke tørrfisk på veggen hjemme. Og før du stiller de samme dumme spørsmålene som jeg gjorde: Nei, det blir ikke fluer i det. Nei, det råtner ikke selv om det henger ute – det er liksom litt av cluet med tørrfisk. Værsågod.
 2. Løp ut hvis sola skinner, og hold deg ute til den forsvinner igjen. Det kan nemlig bli lenge, lenge til neste gang.
 3. Nope, det blir ikke mørkt. Kom tilbake rundt 2. desember (for Harstad).
 4. Jepp, det er vanskelig å sove om natta. Ta med deg noe til å ha over øynene.
 5. Ikke spør om du kan se nordlys om sommeren, slik jeg gjorde (jepp, jeg får høre det enda …). Nordlys er nemlig avhengig av at det er mørkt, og selv om  jeg egentlig visste det er det tabbeflaut å i det hele tatt spørre om det, og det gir deg status som kronisk jåsspeis.
 6. Pakk med deg paraply, ellers blir det helt garantert regn. Garantert.
 7. Pakk alltid med deg ullgenser, ellers blir det garantert minusgrader, snø, sludd og slaps, storm, skodde og alt annet stygt på “s” – selv om yr.no skulle mene noe annet. Det slår aldri feil.
 8. Ikke gå i blått eller svett mye på føttene hvis du har livet kjært.
 9. Ha med deg myggspray og antikløesalve. Det er det smarteste du kan pakke på hele turen.
 10. Skygg unna hvis en lokal person sier noe bare er en “svipptur” unna. Lengste “svippturen” jeg har opplevd var i Finnmark, og den tok fire timer av livet mitt.

Har du vært på ferie i Nord-Norge, eller kunne du tenke deg å reise? Kom gjerne med tips til lista hvis du har noen råd.

Tagger fra artikkelen
,

5 Comments

 • Helgeland er perla mi da Og etter år med nordlendinger i halve familien, blei jeg jaggu sammen med en sjøl. Så forløpig livsplan er da å flytte nordover etter hvert (Vet litt hvordan du har det, er fra Rjukan, så det blir ikke bare enkelt å forlate skog og vidder), men Nord Norge er så ubeskrivelig vakkert, og jeg gleder meg allerede!

 • Var mye i Nord Norge som liten. Pappa er nordlending må vite. Men i voksen alder har det ikke blitt. Dyrt å reise helt fra lille vestlandet og opp til nord. Det er så synd. Jeg har så lyst å besøke Lofoten. Og så har jeg veldig lyst å besøke Lyngen igjen, der jeg tilbragte alle sommerferiene som barn, i hagen til farmor. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.