Reisetips: Gran Canaria med stil – opplev de skjulte perlene!

reisetips-gran-canaria-15
Gran Canaria – en favoritt hos nordmenn i mange tiår, men en skjult perle?

Gran Canaria – en favoritt hos nordmenn i mange tiår, men en skjult perle? Neppe, tenker vel de aller fleste. Øya som hvert år besøkes av flere millioner ferieturister er nok først og fremst kjent for charter, spanske kelnere som snakker norsk, liv og røre. I denne artikkelen skal jeg likevel overbevise deg om at man kan reise til Gran Canaria med stil, og at øya har mange skjulte perler som absolutt er verdt å oppleve.

7 ting å gjøre på Gran Canaria – de skjulte perlene

1. Vandring i “ørkenen”
Dunas de Maspalomas

Å vandre i sanddynene, eller “ørkenen” i Maspalomas er en surrealistisk opplevelse. Rett ved siden av den travle handlegata (Calle Las Dunas) ved stranda i Playa Del Ingles kommer du plutselig inn i en oase av sand som strekker seg mer enn 4 km²!

Området har vært et beskyttet naturreservat siden 1987 og er formet av sand fra havet under den siste istiden, hvor vinden blåste sanden inn over øya.

Husk å ha på deg sko, for sanden kan bli veldig varm. Det kan også lønne seg å ha med litt vann.

2. En ettermiddag i Puerto de Mogan

Puerto de Mogán er en fiskerlandsby i Mogán kommune, sør på øya Gran Canaria. Her er det verdt å sette av en hel ettermiddag og bare vandre langs de mange, trange gatene med fargerike hus, blomster og spennende mennesker. Jeg anbefaler også å ta en tur opp til utkikkspunktet “Mirador de Puerto de Mogan”. Det er ganske bratt opp, men det er mange spennende fotoobjekter på vei opp, så du får nok av pustepauser.

Ta også en tur innom blomstergaten på vei til havna, og når du kommer ned til båtene bør du ta en titt i det krystallklare vannet. Her er det nemlig mange spennende, fargerike fisker. Da jeg var der så jeg til og med en ål!

På 1970-tallet gjennomgikk byen en omfattende endring og modernisering. Det er en gjennomført spanskinspirert arkitektur, med smågater, restauranter, butikker og en badestrand. Byen har ingen bygninger som er høyere enn to etasjer, og myndighetene tillater ikke at det blir bygd nye bygg som er høyere.

3. Fisketur fra Puerto Rico

Er du i Gran Canaria – og liker å fiske – er du nesten nødt til å bli med en dag til havs. Jeg har fisket i Nord-Atlanteren to ganger nå, og det har vært en helt unik opplevelse. Den første gangen fokuserte vi for det meste på sverdfisk, men fikk bare en tunfisk. Den var dog på 30 kg, og da samboer og jeg spurte pent om vi kunne ta med oss en filet av fangsten fikk vi det. Vi fikk den også tilberedt hos en restaurant i nærheten av Pureto Rico-havnen. Det var utrolig stas! Den gang var vi ute med selskapet White Marlin. Spør etter Hans Kruit.

Den andre gangen vi fisket var med et annet selskap, og her fikk vi alt fra rokke til tunfisk og – nesten – en Wahoo! Grunnen til at jeg sier nesten er fordi den bet rett gjennom tunfisken som samboeren min opprinnelig hadde fått på kroken, så det var bare hodet som kom opp da han sveivet inn. Det var helt absurd.

Å være med på fisketur er dessuten en fantastisk mulighet til å sole seg og se havskilpadder, flygefisk og ville delfiner på nært hold.

Vær dog forberedt på mye sjø og store bølger. Blir du lett sjøsyk er dette kanskje ikke noe for deg. Husk også å smøre deg med høy faktor da sola er ekstremt sterk ute på havet. Mat og drikke blir som regel servert om bord.

Prisen varierer på om du skal fiske eller være tilskuer.

Fiske med stang ca: 60–70 euro per pers.

Tilskuer: 40–50 euro per pers.

Det er også mulighet å leie hele båten med mannskap. Vi fikk et pristilbud på 600 euro for en hel dag alene.

4. En dag i Palmitos Park

Palmitos Park er en 200 000 m² stor fuglepark på Gran Canaria og finnes 10 km nord for Maspalomas. Den subtropiske parken ligger godt skjult mellom fjellhyller, så den kan være litt vanskelig å få øye på. Når du kommer inn i parken føles det nesten som å tre inn i en regnskog. Det er grønt, frodig og fullt av vakre planter og blomster – i stor kontrast til resten av området som er heller tørt, steinete og grått.

Hvert år kommer det 400 000 besøkende til Palmitos Park. Parken har over 1 000 palmer, flere hundre kaktuser, og omtrent 1 500 forskjellige fugler i tillegg til reptiler og mange andre dyrearter. Det er spesielt to ting du er nødt til å få med deg når du er i parken:

  1. delfinshowet
  2. rovfuglshowet

Under rovfuglshowet når du virkelig nærkontakt med dyrene, og følelsen av å kjenne fjærene til en gribb med fire meters vingespenn er helt utenomjordisk! For 10 euro kan du også holde en hubrougle – noe jeg selvsagt gjorde!

Parken fungerer som et reservat og forskningssenter for truede plante- og dyrearter. Store deler av delfinene i parken er reddet ut av ulovlig fangenskap, og alle dyrene er med på et større globalt forskningsprosjekt for delfiner og bevaring av dem.

Store deler av Palmitos Park gikk tapt i den store skogbrannen på Gran Canaria i august 2007. Alle dyrene ble sluppet ut i en hast for å unngå at de skulle brenne inne. Ca. 95 % av dyrene overlevde brannen, og man jobbet på spreng i et år, for å få parken i gang igjen. Ca. 90% av dyrene kom tilbake, 5% omkom, og resterende fem prosent lever fortsatt i det frie.

Parken har fått bevilget mye penger og åpnet igjen 4. august 2008, nyrestaurert, og med en ny seksjon som forteller om skogbrannen.

5. Fottur til Roque Nublo og Pico de las Nieves

Roque Nublo, eller “Skyklippen”, er en vulkansk klippe som befinner seg 1813 meter over havet. Steinen på toppen av høyden er på 80 meter (!) og havnet der under et vulkanutbrudd. For urinnbyggerne var dette den helligste plassen på øya. Ved morgengry eller omgitt av lette tåkeskyer ved solnedgang er det umulig selv for den moderne turist å ikke bli imponert.

Å gå opp dit tar 30–50 minutter, og det kan lønne seg å dra dit tidlig på dagen slik at du har mulighet til å finne parkering.

Naturen rundt er vakker, og hvis du ikke er redd for høyder er det mange spennende hulrom i fjellene du kan utforske. Følger du litt med på himmelen kan du også se flere ravner og falker, som bor i området rundt steinen.

Dette er en kjempefin tur for store og små, bare pass på å ha på gode sko. Det kan også lønne seg å ha med en vindjakke, ettersom det kan blåse en del. På toppen av Roque Nublo er det dessuten flott å spise lunsj.

Skal du på Gran Canarias høyeste punkt kan du ta turen til Pico de las Nieves, som ligger på 1949 meter. Her kan du kjøre bil hele veien og kun gå i ti meter til toppen.

6. Romfabrikken på Arucas

Arucas, også kjent som rommens by, huser Destilerías Arehucas. Dette er det største romdestilleriet på  Gran Canaria, og ble grunnlagt i 1884. Fabrikken har en årlig produksjon på mer enn 3.5 million liter rom, og for 3,50 euro får du en guidet tur gjennom området. Her kan du lære om fabrikkens historie, se hvordan de lager rom og selvfølgelig også smake på og kjøpe varene. Fabrikken har et eget museum og mer enn 300 tønner som er signert av kjendiser, deriblant Alfredo Kraus og Plácido Domingo, i tillegg til medlemmer av den spanske kongefamilien.

Rommen lages på sukkerrør som finnes på øya, og det er utrolig interessant å se hvordan den lille fabrikken kan levere så stort som de gjør! Dessverre leverer de ikke til Norge (nærmeste er Sverige). Derfor bør du kjøpe det du vil ha når du først er der.

7. En dag på Poema Del Mar

Poema del Mar er et nyåpnet akvarium i Las Palmas som sto ferdig januar 2018. Hvis du skal få med deg alle etasjene, og virkelig nyte hva akvariumet har å tilby, bør du sette av minst 2 timer. Dette er en helt magisk opplevelse, og jeg kan garantere at du ikke vil angre!

Akvariumet fungerer som et reservat for mange truede dyre- og fiskearter, og er på mer enn 12 500 m².

Passer ypperlig for både barn og voksne.

Les også: Mine beste reisetips: Nesebăr i Bulgaria

6 beste spisesteder på Gran Canaria

Note: Vi bodde i Puerto Rico, så de fleste av restaurantene jeg anbefaler her er derfra.

1. Cosi Come Sei (Puerto Rico)

Nr. 2 av 167 restauranter i Puerto Rico

Dette er en fantastisk italiensk restaurant som befinner seg i “Nydalen”. Her er det få plasser, og gjerne venteliste, så send en mail eller ring for å bestille bord.

2. 200 gramos (Las Palmas)

Nr. 70 av 1285 restauranter i Las Palmas

Jeg har spist her fire ganger og er like fornøyd hver gang. Dette er restauranten for deg som elsker en god burger! Bestill ei mugge med prosecco-sangria ved siden av. Det er himmelske smaker!

reisetips-gran-canaria-21

3. Papi’s Grill (Playa Del Ingles)

Nr. 20 av 323 Restauranter i Playa del Ingles

Glad i biff? Da er dette plassen for deg. Restauranten har til og med sitt helt eget lager med premium (long aging) biff til en meget god pris. Kjøper du 1 kg (ja, jeg skrev 1 kg) av restaurantens BESTE biff betaler du 60 euro (cirka 600 nok kr). I Norge måtte du betalt flere tusen kroner for samme kvalitet. Er dere en hel familie om 1 kg kjøtt får dere rett og slett et herremåltid til en slikk og ingenting.

4. The Beer Harbour (Puerto Rico)

Nr. 7 av 167 Restauranter i Puerto Rico

Dette er den beste plassen i Puerto Rico å spise hamburger på.

5. Taste of India (Puerto Rico)

Nr. 14 av 167 Restauranter i Puerto Rico

Nydelig, indisk plass med masse god mat. Smak også på deres egen, hjemmelagde mangosorbet!

reisetips-gran-canaria-1

6. El Brasero (Puerto Rico)

Nr. 30 av 167 Restauranter i Puerto Rico

Dette er den beste plassen i Puerto Rico å spise paella. Bestill den med fisk og skalldyr!

Har du vært i Gran Canaria, og kjenner du til noen perler som jeg ikke har nevnt? Kommenter gjerne!

*

#reklame
FERIEKAMPANJE: Vil du teste ut lydbokappen Storytel GRATIS i 14 dager? Klikk på affiliate-linken til SKRIVELISA for å benytte deg av tilbudet.

prøv-storytel-gratis-i-14-dager

5 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.