Å reise med katt på fly innad i Norge – mine beste tips!

lisa-skaar-naess-bloggbilde
Foto: Aaron Gregg.
Dette er hva jeg har lært av å reise med en katt på fly.

Å reise med katt på fly trenger ikke være stress. Du må bare forberede deg og vite hva du skal gjøre. Nå har jeg reist med katten min Oscar fem ganger, og dette er hva jeg har lært av å reise med en katt.

Før reisen:

 • Finn frem vaksinasjonspapirer. Selv om du flyr innad i Norge kan du bli spurt om å vise frem vaksinasjonspapirer. Det er til en hver tid dyreeiers ansvar å ha dokumenter og vaksiner i orden.
 • Sett deg inn i flyselskapets regler for katt i kabinen, burstørrelser o.l. Husk at reglene kan variere fra selskap til selskap.
 • Det lønner seg også å kjøpe flybilletter god tid i forveien. Dette er fordi hvis noen andre på flyet med allergi (må registreres på billett) har kjøpt billett før deg får du ikke ta med deg katten.
 • Hvis katten din blir fort bilsjuk anbefales det at den faster minst 24 timer før reise. Det kan føles veldig vondt å ikke gi katten sin mat, men det er heller ikke noe trivelig for katten – eller medpassasjerer – hvis den kaster opp eller gjør fra seg på flyet.

Les også: Reisetips: Gran Canaria med stil – opplev de skjulte perlene!

Å reise er ofte veldig stressende for katten din. Sørg for at den får masse hvile.

Å reise med katt på fly: Hva skal du ha med?

 • Jeg har en SherpaBag, som også er det reiseburet anbefalt av Norwegian. SherpaBag-en (alle størrelser) kan kjøpes her (adlink).
 • Nedi buret har jeg et “tisselaken” i tilfelle det skulle skje et uhell. I ryggsekken min har jeg med et ekstra som reserve.
 • En liten vannflaske, som jeg fyller når jeg har sjekket inn. Jeg har også med en liten drikkeskål som jeg kan sette inn i buret i løpet av reisen.
 • En trygg gå-sele og et festebånd. Husk at disse må av når du skal gjennom sikkerhetssjekken, ettersom du fysisk må holde katten gjennom metalldetektoren. Jeg fester kun på gå-selen hvis katten skal strekke litt på føttene ved rolige anledninger og omgivelser.
 • Tynt teppe til å dekke over buret. Å se masse bevegelse utenfor buret kan oppleves som veldig stressende for noen katter, derfor har jeg med et tynt teppe/skjerf som jeg kan legge over buret i de mest stressende delene av reisen. Teppet kan også virke litt lyddempende mot støy.
 • Godbiter. Dette er noe jeg kun gir på slutten av reisen, ettersom Oscar (katten min) blir veldig fort bilsjuk.
 • Parfymefrie babywipes. Å reise med katt på fly kan bety uhell. Skulle det skje, og du må vaske katten, kan det være fint med babywipes.

Les også: Mine beste reisetips: Nesebăr i Bulgaria

å-reise-med-katt-på-fly
Foto: pexels.com

Under reise:

 • Møt opp minst én time før reise. Dette kan variere fra flyselskap til flyselskap.
 • Gjør deg klar for sikkerhetssjekk. Som nevnt over må katten din bli med deg gjennom metalldetektoren når du skal sjekke inn. Derfor har jeg ikke sele på katten før vi er gjennom. Før jeg løfter katten ut av baggen sørger jeg for at alt av billettscanning og håndbagasje er ordnet med. Å bli løftet ut av baggen på flyplassen er gjerne en stressende situasjon for katten, og i verste fall blir katten skremt og løper avgårde. Jeg pleier også å informere vaktene om hva jeg gjør slik at de også er forberedt på at katten kan stikke av. Vanligvis går det helt fint, altså.
 • Inne på flyet må katten (i bur) plasseres under setet foran deg. Den kan ikke tas ut av buret.
 • Skal du videre med tog, sørg for at du sitter i en vogn som er tillatt for dyr.
 • Skal du videre med bil, sørg for å følge reglene for sikring av dyr i bil. Ikke bare kan du få bot hvis du blir stoppet med et usikret dyr, men det kan også være dødelig for deg og andre ved en kollisjon. Bare se på eksempelet fra Trygg Trafikk: «Har du en usikret hund i bilen som veier 20 kilo, vil den få en vekt på 786 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Det kan ta livet av både personen i setet foran og hunden.»

God tur!

Har du reist med katt på fly? Kom gjerne med råd hvis du har!

 

Tagger fra artikkelen
, , , ,

7 Comments

 • Tilbaketråkk: Ukeslutt #51
 • Så katten må virkelig ut av buret på flyplassen ifb. med sikkerhets kontrollen??? Da kan jeg bare glemme å få med meg min katt til mitt nye bosted i sør-norge 🙁 Hun er både folkesky og var for all verdens unormale lyder.. .ser for meg at hun kommer til å stikke av så fort hun blir tatt ut av buret.

  Kjøre eller båtreise er ikke noe alterantiv da det vil fort ta 1 uke.

  Får vel bare akseptere at min følgesvenn gjennom neste 7 år må bli omplassert til noen her jeg bor nå… eller sendt avgårde til katte-himmelen 🙁

  • Be om å få noe beroligende av dyrlege. Du kan også ha bånd på pusen slik at hen ikke stikker av hvis hen blir redd. Håper det ordner seg for deg! ❤️

  • Kan jeg spør hvor stor katten din er/var og hvilken størrelse du har hatt på sherpa-bag? Kjøpte str. S til en katt på 3,5 kg, men da kan ikke katten min reise seg helt opp, men hun ligger fint og rolig, og klarer å snu seg.. men er redd for at de skal synes bagen er for liten. Kan jeg bruke str M i sherpa som egentlig er 5 cm for langt for Norwegian, tror du?

   • Katten min veier 6 kg og han har brukt medium. Jeg har ikke hatt noen problemer med å få bagen om bord i alle fall ☺️ Mitt inntrykk er at kattene helst vil ha det litt trangt når de reiser. At det føles tryggere. Viktigste er at de kan snu seg og at de kan ligge – å sitte oppreist er ikke like viktig. Håper turen går bra! ☺️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.