Mine beste reisetips: Nesebăr i Bulgaria

Reisemålet som gir mye for pengene.

Hva sier du til en rimelig sol- og badeferie med innslag av kulturelle opplevelser og en rik historie som strekker seg vel 3000 år tilbake i tid? Og det helt uten dunk-dunk-musikk. Da er gamlebyen Nesebăr i Bulgaria kanskje noe for deg.

Om Nesebăr

Nesebăr (bulgarsk: Несебър) er en by og kommune i det østlige Bulgaria, som befinner seg på en halvøy i Svartehavet. Byen er mer enn 3 000 år gammel og var opprinnelig en trakisk bosetning kalt Membria. De synlige ruinene i dag stammer i all hovedsak fra antikk greske tid, og i 1983 inkludert på UNESCOs liste over verdensarv. 

kart-over-nesebăr-bulgaria
Kart over Nesebăr, Bulgaria. Skjermdump fra google maps.

Per 2009 hadde byen en befolkning på 11 626 fastboende, og i turistsesongen myldrer gatene av liv. Nesten til det ubehagelige. Hovedsesongen er fra mai til september, og en stor del av lokalbefolkningen går arbeidsløse utenom denne perioden, ettersom hoteller, restauranter og barer stenger, og det er ikke marked for salg fra boder uten turister. Da legges halvøyen død, og alt av restauranter og boder legges ned. Hvis du skal besøke Nesebăr bør du med andre ord holde deg til turistsesongen.

Topp 5 ting å gjøre i Nesebăr

nesebăr-gamlebyen
En av de lange, smale gatene i gamlebyen.

1. En dag i Gamlebyen

Gamlebyen i Nesebăr er perfekt for deg som elsker å mikse kultur, historie og shopping i en og samme smæle. Ta for eksempel en tur og se på oldtidsruinene til Church of Saint Sophia (som forøvrig er nr. 4 av 36 ting å gjøre i Nesebăr på Tripadvisor).

Butikkene i gamlebyen er mange, så her er det garantert noe for enhver smak. Vær dog obs på at butikkene, gjerne de mindre, ofte ikke åpner før rundt 10–11 på dagen. Vi gikk på den “smellen” da vi møtte opp i gamlebyen klokken 9 på morgenen, og nesten ingen ting var åpent. Husk også at det meste er stengt i Nesebăr utenom turistsesongen. Hvis du liker antikviteter er det også verdt å ta turen inn i noen av de mer bortgjemte butikkene. Der finner du mye rart. Faktisk så mye at det ofte er forbudt å ta bilder inne i butikken.

ruiner-i-gamlebyen-nesebăr
Oldtidsruiner i gamlebyen.

Blir du der til lunsj kan jeg anbefale The Old Anchor. Restauranten ligger midt i smørøyet og serverer alt fra pizza til enkle vegetarretter og sjømat. Været kan skifte fort i Bulgaria, noe vi fikk oppleve under vårt restaurantbesøk. Fra sol og blå himmel ble det plutselig lyn og torden. Da var det et ekstra pluss at restauranten hadde bord under store parasoller.

Gamlebyen er også sentrum for gratisbussen som tar deg til Aqua Paradise – en av de største vannparkene i  området.

golden-sands-nesebăr
Golden Sands rett før klokken 9 på morgenen.

2. Stranddag: Golden Sands

Jeg kan ikke få sagt det høyt nok: Velg Golden Sands fremfor Sunny Beach! Vi hadde en dag på stranda på sistnevnte plass, og det var ikke akkurat en hyggelig opplevelse. Det var fullt – uansett hvor du snudde deg. Dessuten var vannet fylt med alger, eller “sjøsalat”, som Marcus og jeg begynte å kalle det.

strandutsikt-i-golden-sands
Orkesterplass ut mot havet på Golden Sands.

Tar du heller en dag på Golden Sands, som ligger 1,7 km unna gamlebyen, vil du få en mye hyggeligere opplevelse. Dessuten helt fri for sjøsalat. Vi var der kl. 9 på morgenen, og det var fortsatt ledige plasser på solsenger rett ved havet. Bare husk å ha med cash … det er veldig få minibanker i nærheten, og nesten alt og alle tar kun kontanter. Det fikk vi smertelig erfare.

Hvis du skal være der til lunsjtider kan jeg anbefale restauranten Foyer, som er en liten spasertur unna. Vi var der såpass tidlig at vi fortsatt fikk servert frokost, som er en av de tingene restauranten er kjent for.

PS: Ikke forveksle stranden med Golden Sands i Varna. Bruker du Google Maps for å finne frem, så bare plott inn “Golden Sands, Nessebar”.

foyer-golden-sands-nesebăr
Italiensk frokost på Foyer.

3. Nattvandring: Sunny Beach, Flower Street

Det er noe helt spesielt med å vandre langs de mange gatene i Sunny Beach, og det oppleves best på kvelden. Lysene, musikken og alle menneskene. Gatene yrer av liv. Til tider kan det føles nesten surrealistisk. Selv drakk vi ingen ting, men så heller på menneskene som virret rundt og opplevde Bulgaria i god norsk stil. 

sunny-beach-nesebăr
En av de travle gatene rett før Flower Street, Sunny Beach.

Flower Street er et av de travleste områdene med restauranter, barer og butikker. Skal du sette deg ned og spise kan jeg anbefale å bruke Tripadvisor. Veldig mange av stedene fokuserer kun på billig drikke, og maten er deretter. Velg en restaurant med gode anmeldelser, og de ligger gjerne litt unna de travleste gatene.

4. Badelandet Aqua Paradise

Aqua Paradise er perfekt for deg som reiser med barn, eller hvis dere er en liten gjeng som vil gjøre noe helt annet enn å ligge på stranda. Det finnes to vannparker i Nesebăr, men dette er den største av dem. Å komme seg til parken var superlett, ettersom det er satt opp flere gratisbusser som går jevnt og trutt hele dagen. Vi gikk på bussholdeplassen rett ved gamlebyen og var fremme etter rundt 20 minutter med kjøring.

aqua-paradise-nesebăr
Inngangspartiet til Aqua Paradise.

Det største minuset med parken er at det er kø. Mye kø. Forsøk å være der på de minst travle tidene. Dette er gjerne i mellom kl. 10–13. Det er også få mennesker der rett før stengetid hvis du heller vil dra dit sent. Da er det også halv pris for å komme inn!

5. Ta balkansk massasje

Dette er ikke for deg med lav smerteterskel, men det er absolutt noe som er verdt å oppleve hvis du tør. “Traditional Balkan Massage” er helsemassasje, og det er veldig hardhendt. Vi betalte 45 lev for en og en halv time (!) med massasje, noe som tilsvarer rundt 219 norske kroner.

nesebăr-by-night
Nesebăr by night.

Hva er lurt å pakke med i kofferten?

 • paraply eller regnponcho (når regnet først kommer, kommer det fort og mye)
 • antibac (bruk det hver gang før du spiser for å minske risiko for matforgiftning)
 • gnagsårplaster
 • to par joggesko/gode sko, som du bytter mellom annenhver dag for å minske risiko for gnagsår
 • ha med deg gyldig reiseforsikringsbevis/oppdatert app
 • sørg for å ha lastet ned appen Tripadvisor

Hva lønner det seg å shoppe i Nesebăr?

1. Produkter laget av rose

Uten at jeg var klar over det på forhånd, så fant jeg ut at Bulgaria er kjent for roseprodukter. Faktisk står Bulgaria for 70 % av verdens produksjon av roseolje.

Visste du at … det går som regel med mellom 4000 kg og 10 000 kg roseblomster til å laga 1 kg olje?

Roseproduktene er som oftest kosmetikk. Grunnen til at produktene er blitt så populære er fordi de er fri for parabener og består kun av naturlige ingredienser. Det finnes mange produsenter, og hvis du skal være helt sikker på at det du får er “ekte vare” kan jeg anbefale at du kjøper på Rose of Bulgaria. Det er litt dyrere enn “gatebodene”, men da er du i alle fall sikker på at det er ordentlige produkter – og det er fortsatt billig sett med norske øyne. Forfalsket roseolje kan inneholde geraniumolje (rosengeraniumolje) og syntetiske aromastoff.

Noe jeg angrer på at jeg ikke kjøpte var ren roseolje, som kan brukes i alt fra kremer til smakstilsetning i drikkevann og mat. Det skal (visstnok) være godt for absolutt alt. Et annet tips: Ikke vent med å kjøpe til du er på flyplassen! Der tar de nemlig ti ganger så mye for produktene. Jeg kikket på en 10 ml med ren roseolje i Nesebăr som kostet 49 lev (239 kr). På flyplassen kostet samme flaske 259 lev (1261 kr) …

Les også: Fotosafari: Påsken 2017

2. Produkter laget av skinn

 • belter
 • vesker
 • sekker
 • lommebøker

Alt dette kan du få til en ekstremt god pris sammenliknet med Norge.

3. Pedikyr, manikyr, massasje- og/eller fotpleiertime

 • Massasje ligger på mellom 25–50 lev for 30 min. til 1 time (120–250 kr).
 • Fotpleiertime/pedikyr ligger på 15–35 lev (70–170 kr).
 • Manikyr ligger på cirka samme pris som fotpleier/pedikyr.

4. Håndarbeid/duker

Det er utrolig mange som selger håndarbeid i Bulgaria, særlig penduker. Disse er som regel ekstremt billige, slik som du kan se på eksempelet over. Bare tenk så mange timer som ligger bak et slik arbeid … Vi kjøpte ingen ting, for det passer ikke inn hos oss, men hadde vi gjort det ville jeg nok ha gitt de det dobbelte.

Les også: Fotosafari: Solslikking i Svolvær

Hva bør du være obs på i Nesebăr?

1. Ta ut penger på forhånd

Det er svært få minibanker i Nesebăr og alle tar utelukkende kontanter. Kun på større “innebutikker” får du betale med kort, og det tilhører heller sjeldenheten. Det er flere minibanker i Sunny Beach-området.

2. Gå alltid med førerkort

Skal du først ta ut penger skjer det som regel over en skranke, og da må du ha med pass eller førerkort for å bevise at du er du.

3. Sykehus er et mareritt

Jeg ble syk og havnet på sykehus i Bulgaria, og jeg kan trygt bekrefte at det ikke var en særlig hyggelig opplevelse. Sykehuset jeg lå på hadde tiss og blod på lakenet, og da jeg drakk av vannet der ble jeg matforgiftet. Skulle du først havne på sykehus: snakk med reiseforsikringsselskapet ditt og sørg for at du havner på et godkjent sykehus! Dette er ekstremt viktig. Standarden på private sykehus er tilbake til 70–80-tallet, og på offentlige sykehus er det enda verre. Vær også obs på at ingen kan engelsk, og at de er interessert i å tjene mest mulig penger på å ha deg som pasient. Rådfør deg med norske leger (slik vi måtte over telefon) for å være sikker på at du ikke blir pushet på behandlinger du ikke trenger.

4. Matpriser

Enkelte restauranter oppgir pris på kjøtt/fisk/skalldyr i gram – ikke kg. Det kan i det hele tatt bli en dyr opplevelse hvis du ikke følger med. Er du usikker: spør.

5. Restauranter til å stole på

Vi satte oss ikke ned på en restaurant uten å ha sjekket den i Tripadvisor. Dette er ikke bare for å sørge for at du får en god matopplevelse, men også for å minske sjansen for å matforgiftet.

 

Har du vært i Nesebăr? I så fall: hva er dine beste reisetips?

 

Tagger fra artikkelen
, , ,

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.