Når budskap og kløft går hånd i hånd

når-budskap-og-kløft-går-hånd-i-hånd-2
Foto: pexels.com + edit av meg.
Hva får ungdom til å skrive blogginnlegg om alt fra pelsmotstand til palmeolje, for deretter å illustrere dette budskapet med et bilde av kroppen sin?

Reagerte du litt da du så headerbildet mitt på denne bloggposten? Jeg ville reagert, og jeg reagerer hver gang jeg kommer over slike blogginnlegg – noe som cirka er femten ganger daglig.

Hva er det som får tilsynelatende oppegående ungdom til å skrive innlegg om alt fra pelsmotstand til palmeolje, antimobbing og til og med skjønnhetstyranniet, for deretter å illustrere dette budskapet med et bilde av kroppen sin? Tilgi meg, for det er mulig jeg har gått glipp av noe helt essensielt, men med journalistisk bakgrunn, og bakgrunn som et, tja – normalt oppegående menneske – synes jeg dette er litt merkelig.

Hva er det som får tilsynelatende oppegående ungdom til å skrive innlegg om alt fra pelsmotstand til palmeolje, antimobbing og til og med skjønnhetstyranniet, for deretter å illustrere dette budskapet med et bilde av kroppen sin?

Selvfølgelig skjønner jeg at seriøse artikler og personlige bloggposter ikke helt kan sammenliknes. Likevel spør jeg fordi jeg forstår ikke helt logikken. Det er som om jeg skulle illustrert en av bokanmeldelsene mine på bloggen med et bilde av rompa mi, eller kanskje et skikkelig saftig nærbilde av brystene mine i en hvit, gjennomsiktig topp. Bildene blir selvfølgelig tatt ”helt tilfeldig”. Med det så mener jeg at fotografen helt klart har overrasket meg der jeg sitter halvnaken på kjøkkenbenken med en tom kaffekopp i hånden.

Les også: Hva er Sunn Fornuft-plakaten?

What, særr? Tok du bilde? Foto: pexels.com + edit av meg.

Jeg ønsker ikke å henge ut enkeltbloggere. Du kan likevel tenke tilbake på de gangene du (forhåpentligvis) har stusset litt over bildevalget hos mange av toppbloggerne i Norge. For vær så snill å si at jeg ikke er alene om å ha reflektert over dette?

Etisk sikkerhetsnett

Det som provoserer meg desto mer er at enkelte av disse bloggerne ”støtter” Sunn Fornuft-plakaten. Jeg er en av de bloggerne som stilte meg bak Sunn Fornuft-plakaten relativt tidlig – noe jeg er stolt av! Men når disse nye ”støtte”spillerne til stadig bryter ved plakaten, og likevel gjemmer seg bak den som et slags etisk sikkerhetsnett, så må jeg si at jeg blir en smule forbanna. Forbanna fordi de, etter min mening, ødelegger det meste av hva plakaten står for. Sunn Fornuft-plakaten er retningslinjer for bloggere og andre meningspåvirkere med mål om å bevisstgjøre digitale opinionsledere. Bevisstgjøre de på deres rolle og påvirkningskraft når det kommer til kroppsbilde og idealer.

Må du virkelig på død og liv skrive hvor mye du veier, hva du bruker i klesstørrelse, BMI-en din, hvor mye eller lite du spiser, anbefale plastiske kirurger, eller kjøre en real give away på botox og lip fillers?

Det handler ikke bare om at de poster lettkledde eller seksualiserte bilder av seg selv i sosiale medier tatt helt ut av kontekst. Det handler rett og slett om sluttpakka. Det ferdige produktet. Produkt deg – deg som forbilde! Må du virkelig på død og liv skrive hvor mye du veier, hva du bruker i klesstørrelse, BMI-en din, hvor mye eller lite du spiser, anbefale plastiske kirurger, eller kjøre en real give away på botox og lip fillers?

La budskapet stå alene

Også er det det du ikke sier med ord, men med bilder. For du skal ikke tro du slipper unna bare fordi du har sluttet å gi fra deg rabattkoder på restylane. Du slipper ikke unna hos meg. Du skriver så godt, og om viktige ting! Men når vi vet at et bilde sier mer enn tusen ord er du ikke noe stort bedre enn de som gir regelrett faen i alt som heter sunn fornuft, eller det ansvaret som ligger bak det å være en influencer, en rollemodell. Et forbilde.

Jeg trenger ikke se kløfta di for å forstå at du har noe smart å komme med. Jeg trenger ikke se et nærbilde av rompa di for å høre på når du snakker. Jeg trenger ikke se på kroppen din for å forstå at du er mye, mye mer enn det.

La budskapet stå alene. Trenger du en hånd å holde i har du min.

Tagger fra artikkelen

23 Comments

 • Jeg er helt 100 % enig i alt du sier! Nakenhet for å fremme saker er en skikkelig uting.

  Dessverre tror jeg de gjør det fullstendig med vilje, for å tjene penger og å få oppmerksomhet. Eller, jeg vet de gjør det for oppmerksomhet og penger. Og det er veldig trist at nakenhet skal generere penger. Provosering gir klikk vet du. Jeg klikker jo på det selv, irriterende nok. Og jeg hater at jeg gjør det.

 • Yes! Eg e FETTELEI, som de seie i Nord-Norge, av å se sånne innlegg. Takk for at du igjen klare p setta ord på det eg lenge har tenkt. Og hurra for detta innlegget. SÅ viktig. Du asså. I love you.

  • Ha ha, Milla: “Æ E SÅ FETTELEI Æ OG! NU E DET FAEN MÆ NOK!”.
   Takk for fine (og nordnorske) ord <3

  • Merkelig, for det er ikke kommet inn noen kommentar fra deg annet enn denne? Uansett, bra å høre du er enig og at jeg ikke er alene om disse tankene :-p

 • Jeg er så lei, og jeg tror de fleste i norge er lei. Det er vanskelig, men jeg prøver å unngå å klikke meg inn på disse bloggene fordi hvert eneste klikk er penger i lommeboken deres. Bra innlegg!

 • Veeel.. “Frøken Bibelstripp” av Ø. Sunde var vel samme greia….kløft og budskap hånd i hånd. 🙂
  Husker min mor nesten kreperte av latter første gang hun hørte den sangen.

  Bloggerne må skaffe klikk..jo flere lesere, jo større markedsverdi har bloggeren sånn reklamemessig. Noen tjener jo veldig bra. Andre ikke fullt så bra. Noen tjener vel ikkeno, – bloggen er nærmest en dagbok, fri for reklame.

  • Hei, Lolla! Takk for kommentar 🙂 Ja, dessverre er det slik, og det kommer nok til å fortsette å være sånn og.

 • Jeg tenker mye på barn/mødre i dette her. En kvinne kropp er lagd for å bære et barn , amme og elske med den man er trygg på og ikke minst den man er lykkelig sammen med. Et barn vokser opp med en mor som blotter seg på nett for å bli sett , denne mammaen skal også være et forbilde for sitt barn .Selv om disse unge jentene sikkert ikke er mamma enda så vil den dagen komme å barna vil finne lettkledde bilder av sin mamma på nett.. Det er viktig å være fornøyd med kroppen å selvtillit er fint men når jenter bruker kroppen sin for følgere å likes og som du beskriver få frem poeng med innlegg, da er det bare sykt.

  Vi tenker Young free and singel «lever bare en gang» men det kommer en dag der de skal beskytte sitt barn ,men ungen til dette mennesket vet allerede at kroppen er det som skal brukes for å bli kjent/likt, respektert fordi dem vet moren gjorde dette .. Hva er det slike bilder skal oppnå ? det fører med seg likes , meeen de har ikke spart kroppen til rette mannen å den kroppen barnet skal vokse i er brukt som et sexobjekt på instagram/blogg . Jeg blir kvalm å det er trist ikke flere tenker sånn, men likes før fornuft sier jeg bare ! skammelig

  ps:likte innlegget ditt

 • de har ikke spart kroppen for rette mannen fordi halve Norge/verden har sett alt. Var det jeg skulle avslutte med i setningen

 • Tilbaketråkk: Kjære Nelly

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.