Klikk her hvis du ikke lest det første innlegget om den digitale skjermen KOMP fra No Isolation.
REKLAME
– Hvordan synes du det har vært å ha KOMP-en i hus? Spør Marcus bestefar-Einar, som befinner seg flere hundre kilometer unna Harstad, hvor vi bor.
– Jo, det har vært veldig fint! Mange fine bilder.
– Vil du se hvordan det ser ut hjemme hos oss nå? Spør Marcus og reiser seg med mobilen. Han begynner å filme rundt i huset, og viser frem det nye gulvet, som måtte legges etter en vannlekkasje i begynnelsen av august.
– Se der ja! Dere har fått det veldig fint.
I familien vår har det blitt til et verb: Å kompe. «Har du huska å kompe i dag?», eller; «Du må dele det på kompen.»
Den digitale skjermen, som er trygt plassert hos besteforeldrene til Marcus, har med andre ord blitt en del av Gundersen-Lien-Næss-familiens daglige rutine. Et bilde av en full kopp med nyplukkede multer, familiepusen som soler seg under syrinen, rapport fra Børgefjell, skrytebilde fra fisketurer og en voksende babymage – som stadig blir mer bollerund.
Lørdag 21. august 2019: Det er pause i konfirmasjonen til prinsesse Ingrid Alexandra på NRK, og bestemor Liv Anne kommer ruslende inn i videosamtalen vi har med Einar via KOMP-en.
– Det blir en gutt, det ser jeg på mageformen! Utbryter Liv Anne, etter å ha studert magen min.
Å dele disse bittesmå fragmentene av hverdagen er ikke bare enkelt – det skaper minner og felles opplevelser på tvers av avstand og digitale kunnskapsbarrierer.
I familien vår har det blitt til et verb: Å kompe.
Tilbakemeldinger fra familien Lien-Gundersen:
Marcus (28), barnebarn:
«Jeg føler kompen har gitt en ny dimensjon til kontakten med mine besteforeldre. Når man ser hverandres ansikt blir samtalene mye mer innholdsrike, spesielt når mine besteforeldre er så humørfylte. Det er heller ikke lett å kommunisere med en katt eller en baby gjennom en vanlig telefonsamtale – så det å kunne vise frem Oscar, og i fremtiden vårt barn, og samtidig se deres reaksjoner, latter og ansiktsuttrykk, er noe jeg setter svært stor pris på.»
Vilde (21), barnebarn:
«Jeg synes det er en flott applikasjon hvor vi i familien kan holde kontakt ved bruk av bilder og video. For meg som bor langt unna både foreldre, søsken og besteforeldre er det godt å få innsikt i deres hverdag.»
Klikk her hvis du ikke husker helt hvordan KOMP-en fungerer.
KOMPatibelt med familielivet
Siden midten av juli har vi virkelig fått testa KOMP-en. Vi har sendt hundrevis av bilder, små tekster og ringt til skjermen (til bestefar Einar og bestemor Liv Anne). Det er likevel bildefunksjonen, hvor man også kan skrive en kort tekst, som virkelig har vært det jeg har brukt mest. Hva gjorde vi egentlig før KOMP-en?
Alt i alt må jeg si meg veldig fornøyd med den digitale skjermen fra No Isolation. Grunnen til det er følgende:
- Skjermen (den fysiske KOMP-en) er enkel i bruk – én knapp for på og av.
- Appen (hvor vi som brukere laster opp bilder til skjermen) er intuitiv, og «feeden» likner veldig på en forenklet versjon av Instagram.
- Produktet er også oppdatert til enhver tid. Skjermen er laget slik at hvis det kommer noen nye, digitale funksjoner med tiden, vil den enkelt kunne tilpasse seg disse. Skjermen har dermed lang levetid, og det er viktig i disse digitale tider, hvor gårdagens teknologi raskt blir «steinaldertech».
Hvis det er én ting jeg ønsker meg av KOMP i fremtiden, så må det være muligheten til å laste opp/lage animerte GIFs (eller Boomerangs)*. Fordelen med GIF-er kontra korte videosnutter er at de kan vise levende bildesekvenser uten lyd – noe som gjør at de ikke vil være til forstyrrelse for den som mottar innholdet på skjermen.
Beklager alle ordspillene i blogginnlegget, men jeg bare må: Vi har helt klart fått en ny KOMPis i KOMP.
Høres en KOMP ut som noe som hadde passet i din familie vil jeg absolutt anbefale deg å lese mer om den digitale skjermen på No Isolation.
*En animert GIF (Graphics Interchange Format) er et bilde som beveger seg uten lyd.
1 Comment