Det trenger ikke å være KOMPlisert

bestefar-einar-tester-videosamtale-med-komp
Bestefar Einar vinker til datteren Eva via KOMPs videosamtale.
Kan teknologi bringe oss sammen på tvers av generasjoner? Ja, det tror jeg – med KOMP.

 

REKLAME

For noen måneder siden var jeg så heldig å bli kontaktet av No Isolation – en norsk bedrift med mål om å utslette ensomhet og sosial isolasjon ved å bringe mennesker sammen med hjelp av teknologi. De lurte på om jeg og familien min hadde lyst til å teste en digital skjerm ved navnet KOMP.

KOMP krever ingen digitale forkunnskaper og lar digitale barn, barnebarn og oldebarn dele bilder, meldinger og gjennomføre videosamtaler med sine analoge besteforeldre. Det sa jeg selvfølgelig ja til – spesielt nå som jeg selv venter en liten en.

Mange eldre, besteforeldre og oldeforeldre synes det er vanskelig å følge med på alt det teknologiske som skjer, og samtidig foregår mer og mer av kontakten mellom familie og venner nettopp gjennom digitale kanaler. Det gjør ofte at de som ikke har vokst opp med teknologi faller utenfor, og det ønsker No Isolation å gjøre noe med. KOMP erstatter selvfølgelig ikke fysiske besøk, men får kanskje ventetiden mellom møtene til å føles litt kortere?

Hva er KOMP og hvordan fungerer det?

KOMP er en digital skjerm som skal hjelpe de som ikke har vokst opp med teknologi å likevel kunne ta del i familiens teknologiske liv med bilder, video og tekstmeldinger.

Jeg var veldig spent da vi åpnet skjermen. Hvor enkelt ville det egentlig være for besteforeldrene å bruke den – og ville den bli brukt?

I Norge har 26 000 eldre over 75 år kun kontakt med familie og slekt én gang i måneden eller sjeldnere. – Eurostat, 2017 

Pakken besto av én skjerm, som plasseres hos den eller de du ønsker å holde oppdatert. I mitt tilfelle var det bestefaren og bestemoren til min samboer Marcus; Einar og Liv Anne, som bor i Mo i Rana. Selv bor vi i Harstad, og resten av familien er også spredt utover i Norge.

overlevering-av-komp-skjermen

– Hei pappa, kan dokker høre mæ?

Vi hjalp til med å sette opp KOMP-skjermen hjemme hos Einar og Liv Anne, og jeg inviterte resten av familien til å laste ned KOMP-appen. Etter å ha laget en enkel profil med bilde og navn kan alle inviterte i familien laste opp bilder, tekst og ha videosamtaler med besteforeldrene til Marcus.

– Hei pappa, kan dokker høre mæ? Spør Eva, datteren til Einar og Liv Anne, og min svigermor. Hun befinner seg i Lødingen, vel 364 km unna.

Einar lener seg litt lengre frem i godstolen og smiler. Dette er et ansikt han kjenner godt.

– Hei! Jada, det gjør vi.

Selve skjermen er helt enkelt laget med én knapp – av og på – som også justerer volumet opp og ned. Det er det hele, og resten går egentlig av seg selv. Bildene og oppdateringene vi familiemedlemmer legger til blir værende på skjermen i en loop til en valgt tid. F.eks. 2 dager. KOMP-skjermen er også tilpasset svak- og synshemmede, og lyden i videosamtaler oppleves som klar og tydelig.

slik-ser-komp-appen-ut
KOMP-appen likner mye på bildefeeden til Instagram, men er mye enklere å bruke.

Hvis noen i familien ønsker å ringe til bestemor Liv Anne eller bestefar Einar er det bare å gå inn på appen og trykke på videosamtale. Dette kan du gjøre uansett hvor du er i verden. Det eneste som trengs er en forbindelse til internett. Besteforeldrene trenger ikke trykke på noen ting, skjermen må bare være skrudd på. Resten går av seg selv.

Hva er mine tanker om KOMP så langt?

Norge er et langstrakt land, og med besteforeldre både 440 og 1490 km unna er det ikke alltid like enkelt å holde de oppdatert. Spesielt ikke hvis de ikke er på sosiale medier eller er flittige brukere av mobiltelefon. Jeg har derfor høye forventninger til KOMP og gleder meg til å ta appen i bruk. Jeg tror virkelig det blir enklere å snakke med og holde både bestemor og bestefar oppdatert.

Se også: Video fra da Helsekontrollen testet KOMP

Det jeg gleder meg aller mest til å bruke er muligheten for å sende bilder og legge til tekst – spesielt nå som de også skal bli oldeforeldre! Både Marcus og jeg synes det er veldig stas å kunne inkludere de vordende oldeforeldrene i graviditeten.

Jeg kommer til å skrive et nytt blogginnlegg når vi har fått testet KOMP-en over en lengre periode. Ønsker du å vite mer om No Isolation eller KOMP kan du trykke her.

 

Hva synes du om KOMP? Kjenner du noen som kunne hatt glede av en slik gave?

Tagger fra artikkelen
, ,

3 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.