Lydbokanmeldelse: Sjarmen med tarmen av Giulia Enders

sjarmen-med-tarmen
Foto: Samuel Zeller, Unsplash.
Du trodde kansje du visste noe om tarmen din? Vel, tro om igjen. Livet i et av kroppens viktigste organ er faktisk nesten like uutforsket som havet.
6 Språk:
4 Historie:
6 Originalitet:
9 Troverdighet:
6.3

Mat er ikke bare kalorier og næringsinnhold. Mat er viktig også når det gjelder hva den forsyner tarmen med av bakterier. Ny forskning avdekker forbløffende sammenhenger mellom tarmen og resten av kroppen: Ubalanse i bakteriefloraen kan blant annet føre til oppblåsthet og smerter, overvekt, depresjon, allergi, intoleranse og Alzheimer. For å føle oss vel, ha god helse og balanse i kropp og sinn må vi med andre ord ta vare på tarmen vår.

I sjarmen med tarmen kan du lese:

  • Alt om fordøyelse, dovaner og matens virkning i kroppen.
  • ABC om bæsj.
  • Bakteriene våre og hva de betyr for helsen.
  • Mange gode råd om hvordan du blir venn med tarmen din.

Tekstkilde: GoodReads

Tittel: Sjarmen med tarmen (2015)
Forfatter: Giulia Enders
På lydbok: 7 timer og 25 minutter (storytel.no) #adlink
Utgiver: Cappelen Damm (Lydbok)
Målgruppe: Voksne.
Sjanger: Helse/kosthold/fakta.
Språk: Norsk (lest opp av Kjersti Borchgrevink)

Sjarmerende, men mest smart

Jeg gledet meg til å lese (les: lytte) til denne boka av to grunner:

  1. Jeg tror tarmen vår er omtrent like uutforsket som havet – og har et enormt potensiale innenfor forskning fortsatt.
  2. Alle bæsjer. Til og med kongen vår, Angelina Jolie, Barac Obama, og hvem som helt andre der ute med et bankende hjerte og en fungerende tarm.

Jeg har aldri lest livsstilsbøker. Jeg greier liksom ikke helt se for meg at noen kan ha en slags ”oppskrift” på hvordan man skal leve eller gjøre noe. Sjarmen med tarmen, derimot, er ikke en slik bok. Denne er nemlig ikke skrevet av noen som har vært 30 sekunder på TV, eller er en matblogger med høy synsefaktor. Denne boka er skrevet av tyske Giulia Enders (1990), som studerer medisin (vet ikke om hun er ferdig utdannet lege enda) ved Instituttet for Mikrobiologi i Frankfurt.

Jeg ante virkelig ikke at det fantes så mye å vite om tarmen vår og alt den kan påvirke. Jeg er faktisk blitt bitte litt skremt etter å ha lest boka. Tarmen vår er alt for lite forsket på, men kan påvirke alt fra kroppens immunforsvar, til om du får allergier eller ikke, er tynn eller tykk, eller i kategorien som er utsatt for å få en psykisk sykdom – bare for å nevne noe.

Dette er absolutt en bok du bør lese hvis du er interessert i å lære mer om kroppen din, hvordan den fungerer, og hvilket underlig og sjarmerende ”organ” tarmen egentlig er.

Språket til Enders er også noe jeg er nødt til å berømme. Hun har fått fakta om kroppens endeåpning til å bli morsomt og enkelt å lære og lese om.Eksemplene hun bruker er hentet fra dagliglivet, og har både ”glimt i øyet” (ikke misforstå denne, haha) og humor. Sånn sett lever boken virkelig opp til den norske oversettelsen – sjarmen med tarmen.

Har du lest/lyttet til Sjarmen med tarmen av Giulia Enders? Hva er dine tanker?


Denne boken har jeg lyttet til ved hjelp av lydbokappen Storytel. Kunne du tenke deg å prøve lydbokappen? Prøv Storytel gratis i 14 dager! (adlink)

Tagger fra artikkelen
,

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.