Hvilke 5 klassikere skal jeg lese i 2020? – oppdatert liste!

hvilke-5-klassikere
Har du forslag til hvilke 5 klassikere jeg kan lese i år?

I januar (faktisk fem dager før jeg fødte) skrev jeg et innlegg om hvilke klassikere jeg burde lese i år. Nå har jeg fått surra meg til å oppdatere denne lista litt, og lagt til noen av forslagene deres!

Innlegget inneholder adlink fra Storytel

Fikk du ikke med deg innlegget jeg snakker om kan du lese det her først: Hjelp! Hvilke 5 klassikere skal jeg lese i 2020?

Selve klassiker-utfordringen har gått litt trått, for jeg havna på familien Neshov-kjøret. Du vet, den serien av Anne B. Ragde som du bare ikke greier å legge fra deg. Jeg hørte faktisk bok 1–3 på rappen, og måtte sende en mail til Storytel for å be dem om å legge til bok 4 og 5 i serien, som ennå ikke er der. Jeg simpelthen ELSKER familien Neshov og er blitt sånn halvveis ufrivillig fan av swarovskikrystaller og griser.

Per nå er jeg 1/5 bøker inn i klassikerutfordringen.

Jeg fullførte Jane Eyre av Charlotte Bronte i mars, og ble positivt overrasket. Foreldreløse Jane vokser opp hos en fjern og følelseskald tante. Hun blir plassert på fattigskolen Lowood, der en nådeløs religiøs disiplin råder. Men Jane overlever uten å la seg knekke, og da hun senere får stilling som guvernante ved herregården Thornfield Hall, ser det ut til at livets lysere sider kan åpne seg. Hun møter kjærligheten hos mr. Rochester, herregårdens eier. Men Thornfield Hall rommer hemmmeligheter som ikke kan skjules, og Jane rømmer i fortvilelse. Hun kan ikke elske uten åpenhet og likeverd, hennes opprørske ånd kan ikke slå seg til uten det.

Det jeg bet meg mest merke i med boka var selvsagt den sterke kvinneskikkelsen Jane, som i sin tid må ha vært datidens Pippi: opprørsk, selvstendig og frittalende. Kjærlighetsdramaet imponserte meg ikke stort, men måten protagonisten valgte å tilgi fremfor å bære på et tungt og absolutt rettmessig nag, er inspirerende.

Vil du også høre Jane Eyre av Charlotte Brontë? Gjennom bloggen min får du prøve Storytel gratis i 30 dager!

jane-eyre
Illustration av F.H. Townsend (1896)

♥ Nye titler er markert i med grønt. Titler som er fjernet er i rødt. Leser nå er i oransje 

Forslag til klassikere å lese i 2020:

 • Pride and Prejudice av Jane Austen
 • To Kill a Mockingbird av Harper Lee
 • Amtmandens døtre av Camilla Collett
 • Brave New World av Aldous Huxley
 • Menneske og maktene av Olav Duun
 • Lolita av Vladimir Nabokov
 • Synnøve Solbakken av Bjørnstjerne Bjørnson
 • ✓ Jane Eyre av Charlotte Brontë ★★★☆☆ (lest mars 2020)
 • Hellemyrsfolket av Amalie Skram
 • The Call of the Wild av Jack London
 • Et eget rom av Virginia Woolf (leser nå)
 • Moby-Dick av Herman Melville
 • The Master and Margarita av Mikhail Bulgakov
 • Kranes konditori av Cora Sandel (ikke akkurat den boka som ble anbefalt, men forfatteren)
 • Forrådt av Amalie Skram
 • Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset
 • Wuthering Heights av Emily Brontë
 • Fahrenheit 451 av Ray Bradbury
 • Slaughterhouse-Five av Kurt Vonnegut
 • Gjengangere av Henrik Ibsen

Har du noen andre forslag til klassiske bøker jeg bør lese? Kommenter gjerne!

Tagger fra artikkelen
, ,

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.