Lydbokanmeldelse: Etter deg av Jojo Moyes

anmeldelse-etter-deg
Foto: Elizabeth Tsung, Unsplash.
Det er lenge siden jeg har blitt så skuffet over en bok som denne. "Etter deg" er akkurat like dårlig som jeg fryktet, og det stinker melkeku-tendenser.
5 Språk:
3 Historie:
3 Originalitet:
2 Troverdighet:
3.3

Halvåret med Will Traynor forandret henne for alltid. Nå kan Lou gripe muligheter hun aldri hadde forestilt seg. Men hun slites mellom fortidens hendelser, nåtidens forpliktelser og valgene hun må ta for fremtiden.

ETTER DEG er en gripende historie om kjærlighetens styrke, og hvordan de valgene vi tar kan forandre våre liv for alltid. Med den første boken om Lou, ET HELT HALVT ÅR, ble Jojo Moyes en verdenssensasjon. Med over 9 millioner bøker solgt internasjonalt og over 700.000 i Norge, har hun toppet bestselgerlistene verden over.

Kilde: Cappelem Damm

Tittel: Etter deg / After You (2015)
Forfatter: Jojo Moyes
På lydbok: 14 timer og 50 minutter (storytel.no) #adlink
Utgiver: Cappelen Damm (Lydbok)
Sjanger: Roman.
Målgruppe: Voksne.
Språk: Norsk (lest opp av Liv Steen)

Skuffende oppfølger

Etter å ha lyttet til bok én av Jojo Moyes, Et helt halvt år, ble jeg forelsket i historien om Lou Clark og hennes halvår med Will Traynor. Jeg hadde med andre ord store forhåpninger til bok nummer to. I oppfølgeren, som ifølge forfatteren selv ikke var et planlagt verk, får vi vite hvordan det er gått med Lou etter (uten å spoile noe) hendelsene hvor vi forlot henne sist.

Det hele starter relativt treigt og deprimerende, men jeg forsøkte hele tiden å si til meg selv at dette må gå over (for det måtte jo det?), og at protagonisten kom til å komme seg videre i et tempo som var litt mindre synonymt med å se på at maling tørker.

Der tok jeg feil.

Historien sniler seg av gårde, og Lous handlingslammede liv føles til tider overveldende kveldende og urovekkende ambisiøsløst. Jeg begynner å bli mett på å høre hvor ”uselvisk” Lou er, og tror heller denne «uselviskheten» heller skylles en adferd som kan minne om kronisk prokrastinering. Hadde hun ikke lært noen ting av hendelsene i boka Etter deg? Er det ikke meninger at karakterer skal utvikle seg?

Fri for sjarm og finesse

Humoren og sarkasmen jeg forelsket meg i ved forrige historie var, til min store skuffelse, helt strippet fra både dialog og språk. Hadde jeg ikke visst bedre kunne jeg faktisk trodd at boken var skrevet av en helt annen person.

Det stinker av melkeku-tendenser. Med det mener jeg at det ikke akkurat er usynlig at dette er noe som utelukkende er skrevet for å «melke» siste rest av suksessen fra første bok. Kjempesynd, og jeg tror ikke jeg kommer til å lese noe mer fra Moyes fremover.

I tillegg er Etter deg en klassisk kjærlighetsklisjé som er så klissete, på den dårlige måten, at jeg får aller mest lyst til å vaske hendene mine. Kjærlighet er tross alt mer enn bare det som finnes mellom en kvinne og en mann … selv om Moyes aldri forsøker å skildre noe annet.

Har du lest/lyttet til Etter deg av Jojo Moyes? Hva er dine tanker?


PS: Kunne du tenke deg å prøve Storytel? Prøv gratis i 14 dager! (adlink)

Tagger fra artikkelen
,

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.