Mitt år i bøker

mitt-år-i-bøker
Jeg hadde som mål å lese/lytte til minst 24 bøker i 2017 – jeg greide 35!

Dette blogginnlegget inneholder reklame fra appen Storytel og Bokklubben, som jeg har et samarbeid med. Klikk her for å prøve Storytel i 30 dager for kun 9 kr! #adlink

Jeg er utrolig stolt og veldig glad over alt jeg har fått lest og lyttet til i år. Jeg hadde som mål å lese/lytte til minst 24 bøker i 2017 – jeg greide 35!

Årets første bok – som også fikk toppscore hos meg – ble Sandmannen av Lars Kepler. Dette er bok nummer fire i serien om Joona Linna, så jeg begynte med andre ord litt i feil ende. Likevel ble jeg så grepet av denne boka, og Sandmannen kan på mange måter sees på som den boka som gjorde meg glad i sjangeren krim.

Bok nummer to med fem av fem stjerner ble Følge meg alle mine dager av Sunniva Lye Axelsen, lyttet til i april. Dette er en utrolig vakker og sår bok om å bli gammel, å være ensom, besveket og rammet av demens. Absolutt å anbefale!

Bok nummer tre med full pott leste jeg i november. Jaget av Eystein Hanssen ble rett og slett en skikkelig opptur! Dette er en forfatter jeg ønsker – og håper – å lese/lytte til mer av i året som kommer.

Desember ble en skikkelig god bokmåned med hele to bøker i toppscoreklassen. Monster kommer av Patrick Ness er en fantastisk barne- og ungdomsbok som virkelig rørte noe i meg. På den andre siden av skalaen finner du boka Ni liv av David Howarth. Boka handler om en mann i 1943 som overlevde de mest utenkelige ting. En marsdag i 43′ ankrer en fiskeskøyte opp i Toftefjorden nord for Tromsø. Den er kommet fra Shetland med fire sabotører fra Kompani Linge og utstyr til Hjemmefronten. Ved en feiltakelse blir de oppdaget av tyskerne, og angrepet. Bare Jan Baalsrud overlever. I 27 døgn ligger han nesten bevisstløs i en sovepose på Finnmarksvidda, før han kommer seg over til Sverige, etter å ha amputert alle tærne for å unngå koldbrann. Boka er filmatisert i 1957.

Januar

En kald vinternatt i Stockholm blir en ung mann funnet gående på en jernbanebro. Han har legionærsyken og er sterkt nedkjølt. På sykehuset oppdages det at mannen ble erklært død for sju år siden. Han var et av seriemorderen Walter Jureks siste ofre før Jurek ble arrestert av kriminaletterforsker Joona Linna. Jurek ble dømt til psykiatrisk behandling og total isolasjon.

Hvor har den unge mannen befunnet seg i alle disse årene? Hans uventede vitnesbyrd betyr at den gamle saken må gjenopptas. Og det haster. Noen må vinne seriemorderens tillit.

Med sin fjerde thriller overgår Lars Kepler alle forventninger.

 • Min venn pingvinen (bok sponset av Aschehoug)
  ★★☆☆☆
 • Hypnotisøren (lydbok)
  ★★★☆☆
 • I am legend (lydbok)
  ★★★☆☆

Februar

anmeldelse-av-gleden-med-skjeden
Denne boken ble sponset av Aschehoug Forlag.

Er du sikker på at du kjenner ditt eget underliv? Selv om kvinnens kjønnsorganer ikke akkurat er en ny oppdagelse, er det utrolig mye kvinner ikke vet om sin egen kropp. Vet du egentlig hvorfor mensen gjør vondt? Finnes jomfruhinnen? Hvorfor sliter du med å få orgasme? Hvor lenge kan du vente med å få barn?

Ved å kombinere kjent medisinsk kunnskap med ny forskning, inneholder Gleden med skjeden alt du trenger å vite om underlivet.

damene-bak-boka-gleden-med-skjeden.
Damene bak boka Gleden med skjeden.
illustrasjonene-i-gleden-med-skjeden
Utdrag fra boka Gelden med skjeden. Foto: (c)skrivelisa.

Mars

anmeldelse-av-stormens-søster
Foto: Pexels.

Stormens søster er den andre boken i serien om «De syv søstre», og handlingen er i denne boka lagt til Norge.

Ally er en dyktig seiler og skal konkurrere i en av verdens mest utfordrende regattaer når hun får beskjed om adoptivfarens brå og mystiske død. I hui og hast reiser hun tilbake til barndomshjemmet, det vakre slottet ved Genevesjøen, for å treffe sine søstre. Hun har også, uten at søstrene vet det, innledet et kjærlighetsforhold …

Jeg sliter litt med at protagonisten er så enormt naiv, og det latterlige forsøket på å være bare en smule feministisk fungerer ikke.

April

giftstrøm-av-eystein-hanssen-headerfoto
Foto: pexels.com

Under et narkotikaraid i Oslo pågriper politiet fem personer. En av dem er en ung mann fra Uganda. Mens politietterforsker Elli Rathke avhører ham, legger hun merke til et særpreget arr på underarmen hans.

På samme tid mottar den norske ambassaden i Kampala en pakke. Det spesielle innholdet dokumenterer at Otto Kamperud er tatt som gissel av den nådeløse geriljaen han har forhandlet med i lang tid. Men ingen mottar noe krav om løsepenger.

[…] jeg ser de ulike scenarioene i boken for meg, og det er lett å glemme at det er en lydbok og ikke en faktisk serie eller film jeg ser på.

 • På ski over Grønland (lydbok)
  ★★★☆☆
 • Rapport fra Nr. 24 (lydbok)
  ★★★★☆
 • Lykkelige mennesker leser og drikker kaffe (lydbok)
  ★★★☆☆
 • Følge meg alle mine dager (lydbok)
  ★★★★★

Mai

 • Triangel (lydbok)
  ★★☆☆☆
 • Åtseldyr (lydbok)
  ★★★☆☆
 • Brennmerket (lydbok)
  ★★★☆☆
 • Smith of Wootton Major (lydbok)
  ★★★☆☆
 • January (lydbok)
  ★★☆☆☆
 • Caraval (bok sponset av Aschehoug)
  ★★★☆☆
foerste-femti-sider-caraval
Foto: ©skrivelisa.

Det var en gang to søstre som bodde på en liten øy kalt Trisda. Hvert år skrev den eldste av søstrene et brev til en mann ved navnet ”Legenden”, og ba om han kunne være så vennlig å komme til øya deres med sitt magiske show. Hvert år ble brevet sendt av gårde, og hvert år hørte søstrene ingen ting – frem til det syvende året. Søstrenes ønske går i oppfyllelse. Det magiske showet kommer ikke til Trisda, men de inviteres til Legendens private øy. Endelig skal de få oppleve det spektakulære showet ”Caraval”.

Les også: Første femti: Caraval av Stephanie Garber

«[…] Det vil si, til den spennende historien og Caraval-spillet gradvis blir nærmest glemt av hovedpersonen til fordel for en forelskelse.» skriver Kvardagsbiblioteket om boka, og jeg kunne ikke vært mer enig!

Juni

Foto: renegradereport.org

Divergent foregår i en verden hvor det ikke er lov til å skille seg ut. Hva skjer dersom du gjør det?

Dette er historien om Beatrice Rice, kalt Tris, som lever i et fremtidig Chicago. Samfunnet er delt inn i ulike grupper som dyrker frem ulike idealer. På 16-årsdagen må alle gjennom en test for å finne sin gruppe. Testen viser deg hvilken gruppe du er mest egnet til, men du må selv velge.For Tris blir denne avgjørelsen svært vanskelig, og etter hvert skjønner hun at hun er fanget i et farlig spill hvor mangel på kontroll og uærlighet hersker. Spillet blir stadig farligere idet makthaverne skjønner hvem Tris egentlig er …

Enkelte hyller protagonisten, Tris, som en fantastisk heltinne. Selv synes jeg hun er mer plagsom enn utrolig.

 • Insurgent (lydbok)
  ★★★☆☆

Juli

kaninjegeren-av-lars-kepler-2
Foto: pexels.com

På dagtid studerer Sofia til å bli sykepleier. Men hun har en hemmelig ekstrajobb som eskortepike. En kveld fører denne jobben henne til en luksusvilla i Djursholm. Men allerede når hun går inn døra, får hun en dårlig følelse. Den eldre mannen ”Willie” har ekte kunst på veggene. Med et glass champagne i hånden, forsøker hun å riste av seg de dårlige vibbene. Hun nipper til glasset og ser ut av vinduet. Augustkvelden er stille og mørk, og bak et tre synes hun at hun skimter noe. Hva var det? Et menneske med merkelig hodeform. Eller et stort dyr? Når de reiser seg for å gå opp til soverrommet, blir hun plustelig svimmel og mister balansen. Hun har blitt dopet.

Hvis det er noe jeg skal sette fingeren på er det at morderen ble, etter min smak, avslørt litt for tidlig.

morgengry-av-sarah-jio
Morgengry av Sarah Jio. Foto: Cappelen Damm.

Ada forsøker å komme til hektene igjen etter en tragisk hendelse, og bosetter seg på en husbåt i Seattle. Her oppdager hun en kiste som har tilhørt Penny, en nygift kvinne som bodde der femti år tidligere. Ada blir nysgjerrig, men ingen ønsker å snakke om kvinnen som en dag bare forsvant sporløst. Hun begynner å grave i saken, og de to historiene veves sammen til en uforglemmelig fortelling.

Og for all del – styr unna hvis du er allergisk til klisjeer, eller får utslett av forutsigbare plott med happy endings.

August

Vigdis-hjorth-arv-og-miljø
Foto: forlagsliv.no

«At ingen av dere på noe tidspunkt har spurt meg om min historie, har jeg opplevd og opplever jeg som en stor sorg […].» Det er Bergljot, den eldste datteren i familien, som formulerer seg slik i en mail til sine søstre, etter at det har pågått en heftig diskusjon om forskudd på arv.

Kjernen i arveoppgjøret er fordelingen av to sommerhytter som ligger ved siden av hverandre på Hvaler i Østfold. Et barndomssted, som alle har et forhold til.

To døtre har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men så er det altså to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten?

Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Bergljot erfarer at det skal mot til for å uttrykke sin versjon av familiehistorien. Men bare gjennom å ta sine egne opplevelser på alvor og å prøve å sette ord på dem, er det mulig å komme videre.

 • Playground (lydbok)
  ★★★☆☆

Oktober

 • Skyggesøsteren (lydbok)
  ★★★☆☆
 • En liste for livet (lydbok)
  ★★★★☆
 • Jeg er Malala (lydbok)
  ★★★★☆
jeg-er-malala
Bokcover: cappelendamm.no / Bakgrunn: pexels.com

Da Taliban tok kontroll over Swat-dalen, var det en jente som nektet å la seg kneble. Malala Yousafzai tok opp kampen for sin rett til utdanning. Tirsdag 9.oktober 2012 kostet det henne nesten livet. På bussen på vei hjem fra skolen ble hun skutt i hodet, og få trodde hun ville overleve.

Jeg er Malala er den utrolige historien til en familie som må forlate sitt hjemland på grunn av terrorisme, om kampen for jenters rett til utdanning og om foreldrenes sterke kjærlighet til sin datter i et samfunn som favoriserer sønner.

Jeg er Malala er en viktig påminner om at selv en liten tue kan velte et stort lass.

November

jaget-av-eystein-hanssen
Foto: Nikko Macaspac fra Unsplash.

Med sine romaner om etterforskeren Elli har Eystein Hanssen toppet listene på lyttetjenesten Storytel og blitt nominert til Bokhandelprisen to ganger!

I boka Jaget møter vi Elli igjen, men nå har tilværelsen tatt en helt ny vending. Hun har blitt mor for første gang, og er hjemme i permisjon med datteren Mali. Men, når et lik driver i land ved Bjørvika får hun en oppringning fra politihuset – de trenger hennes hjelp.

I saken finner Elli kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig i Libya kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Ellis etterforskning peker mot en mann Beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Først når Basma ankommer Norge faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo.

Elli, Brenner og Jan Nereng er byens eneste håp.

Det er til tider så troverdig at en skulle tro Hanssen beskrev virkelige hendelser. Dette gjør stemningen i boka til en gåsehudvekkende opplevelse.

 • Bibelen på 100 minutter (lydbok)
  ★★★☆☆

Desember

 • Monsteret som kommer (lydbok)
  ★★★★★
 • Ni liv (lydbok)
  ★★★★★
 • Norge på langs (lydbok)
  ★★★★☆

 

Hvilke bøker har du lest i år, og hvilke har vært dine beste lese-/lytteopplevelser?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.