Topp 10 beste julefilmer 2020

topp-10-beste-julefilmer-2017
Hvilken film er et must å se for deg i jula?
Her er ei rykende ferskt juleliste over de topp 10 beste julefilmene for 2020! Hvor mange av filmene har du sett på denne lista?

Jula er en herlig tid. ENDELIG kan man sette seg godt til rette i sofaen og se på TV med over middels god samvittighet (selv om jeg stort sett gjør det hele året). Jeg tenkte derfor å servere dere, rykende ferskt, ei litta’ juleliste over de beste julefilmene for 2020!

Oppdatert: 04. desember 2020

Les også: Topp 10 beste serier på Netflix

Rekkefølgen er tilfeldig her altså, men jeg holder meg til en slags topp ti liste.

Topp 10 beste julefilmer 2020

1. Hjemme alene, 1990 (7,5 IMDb)

HVEM har vel ikke sett denne klassikeren? “Hjemme alene” har i alle fall vært en av mine favoritter siden jeg var bitte liten. Hjemme alene handler om åtte år gamle Kevin som må feire julen hjemme alene da familien hans glemmer å ta han med. Men hjemme alene er han ikke, for nabolaget blir nemlig plyndret av en gjeng med tjuvrader på jakt etter verdisaker i frareiste hus. Dette vil ikke Kevin være med på og begynner på egenhånd å ta hånd om skurkene.

2. Miraklet på Manhattan, 1994 (6,4 IMDb)

Denne klassikeren kom ut i 1994, da var jeg bare tre år. Jeg har derfor sett denne filmen ganske mange gager. En av grunnen til at jeg elsker den er Mara Wilson, som du kanskje aller best kjenner fra Mathilda. I tillegg til å ose av julestemning ble denne filmen i sin tid også nominert til Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 1995.

3. Harry Potter og de vises stein, 2001 (7,6 IMDb)

Egentlig burde det stå “Alle Harry Potter-filmene” i tittelen, men jeg måtte nesten velge ut én. Harry Potter og de vises sten kom ut da jeg var 10 år, så dette er helt klart også blitt en juleklassiker for meg. Jeg vet ikke hvorfor det er blitt en greie, men for meg er det et must å i alle fall se en av Harry Potter-filmene i løpet av jula. Det er noe med den magiske stemninga i Potter-universet som passer så godt med den magiske stemningen som hører julen til. Er du ikke enig?

4. Love Actually, 2003 (7,7 IMDb)

Ok, jeg er ikke fan av såkalte “klissefilmer”, men den filmen her er umulig å ikke elske. I filmen Love Actually får vi et innblikk i mange forskjellige menneskeskjebner som på magisk vis kommer sammen i ekte, kliss-klass-julestemning. Det er så sukkersøtt at en nesten får hull i tennene, og jeg må ha grinepapir lett tilgjengelig. Hver gang. Hvert år. Hver bidige jul. Men, det er akkurat sånn det skal være.

5. Reisen til julestjernen, 1976 (6,4 IMDb)

Jeg tror jeg, med hånden på hjertet, kun har sett denne i ei smale kun én gang på nesten 26 år! Det er fordi filmen alltid kommer i veien for julefrokosten hos bestemor. Likevel er det et must å få med meg stykker av den. Hver jul sender NRK denne klassikeren fra 1976, med vakre Sonja som er på leiting etter den forvunnede julestjernen. «Sonjas sang til julestjernen» vekker tårekanalene hver gang.

Les også: Topp 20 beste filmer på Netflix Norge

6. Flåklypa Grand Prix, 1975 (8,4 IMDb)

Jeg er ikke helt sikker på hvorfor akkurat Flåklypa også er blitt en juletradisjon for mange, men det kan kanskje ha noe med å gjøre et NRK (?) sender filmen på julaften hvert år. Det er noe med stemningen og universet til Ivo Caprino og Aukrust som vekker noe nostalgisk i meg.

7. Grinchen, 2000 (6,1 IMDb)

Det er noe med den grønne, julehatende skapningen som er veldig tiltalende. Noen ganger føles det som om Grinchen og jeg har samme tankegang – spesielt når folk begynner å høre på julemusikk i september (!?) og pynter juletreet i begynnelsen av desember. Det er bare feil, og det vet Grinchen og jeg.

8. Tre nøtter til Askepot, 1973 (7,9 IMDb)

Det er jo til å flire av at denne greia har hele 7,3 på IMDb fra over seks tusen stemmer. Tipper 99 % kom fra Norge, og resiterende 1 % fra regissør Václav Vorlícek. Visste du at da NRK viste en versjon av denne på TV uten (gud forby) den deilige stemmen til forteller Knut Risan, ble det seerstorm? Det er ikke rart, for Tre Nøtter til Askepot og Knut Risan er så godt som samme ting. En annen fun fact: Julen 2015 ble filmen for først gang vist i en nyoppusset versjon på kino og NRK.

9. The Holiday, 2006 (6,9 IMDb)

Vi bare elsker kjærlighetskliss i jula, gjør vi ikke? The Holiday er et levende bevis på dette, spør du meg. Etter hver sin strie tørn med mannfolktrøbbel rett før ferien trenger Amanda Woods (Diaz) og Iris Simpkins (Winslet) sårt til en forandring. De reiser i hver sin retning (Diaz til London og Winslet til Los Angeles) og befinner seg med ett helt alene på et fremmed sted. Men, ingen av dem forblir fremmede i sine nye omgivelser særlig lenge. For som du vet, kjærlighetens veier er uransakelige.

Les også: Beste serier å se på Netflix (mens du spiser middag)

10. The Nightmare Before Christmas, 1993 (8,0 IMDb)

Tim Burton leverer alltid julestemning. Selv om det er mørkt og kaldt er det likevel så levende og ektefølt. Filmen handler om gresskarkongen Jack Skellington, som lever i den dystre Halloweentown i underverdenen. Han er fornøyd med all den skrekken han kan spre, men en dag oppdager han Christmastown – en fargerik og lykkelig verden preget av moro og lek. Dette gjør Jack misunnelig, og han planlegger å kidnappe julenissen for å sette sitt preg på julen. En aksjon må settes i gang for å hindre at dette skjer.

 

Noen jeg har glemt? Hvilke er dine topp 3 beste julefilmer?

Tagger fra artikkelen
, , ,

3 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.