Q&A – svar på bloggens første spørsmålsrunde

(c)Skrivelisa
Hva gjør deg glad? Hva er dine topp tre konsollspill? Hva er dine aller beste tips til noen som vil skrive, og hva er det du egentlig skriver på?

Først og fremst må jeg si tusen takk til alle som har sendt inn spørsmål til meg, både på bloggen, Snapchat og på pm. Jeg har gledet meg hele uka til å svare på spørsmålene deres, og nå er dagen endelig her!

Ka synes du om Mass Effect Andromeda (<- usikker på stavingå)?

Det er helt riktig stavet! Visste du forresten at det finnes en ekte galakse med samme navn? Men nå sporer jeg litt av. For å svare på spørsmålet ditt: Jeg liker Mass Effect (ME) Andromeda veldig godt, men det er ikke det beste spillet i ME-serien – etter min mening. Jeg savner blant annet muligheten for å spille mer strategisk når det kommer til kampsystemene, slik som man kan i Dragon Age. Dessuten virker hele spillet litt “fordummende”. Jeg ser for meg at EA har gjort dette for å åpne opp for et større (les: dummere) publikum.

E det bedre enn det forrige spillet?

Jeg likte historien om Shepard mye bedre enn historien til Ryder, som er nå. Teknisk og historiemessig sett var forrige spill bedre, etter min mening. Det jeg liker med ME Andromeda er at det er blitt enda større, og selv etter typ 25 timer med intens spilling har jeg bare såvidt kommet i gang – og det elsker jeg. “Langdryge” spill er tross alt min favoritt.

Når ska du starta podkast? Hehe

Den starter så fort jeg og co-hosten min får satt av tid til å spille inn første episode. Jeg har ordnet med både “kjøreplan” og gjest, så dette blir utrolig spennende. Gleder meg faktisk som en liten drittunge på julaften!

Ka like du best/minst med å blogga?

Det jeg liker best med å blogge er å utforske hvordan tekst kan røre ved noe i oss. Dessuten liker jeg blogging rent teknisk: Sette opp teksten, jobbe med den, legge inn bilder, utheve sitater o.l. Det er nesten litt meditativt. Det er også veldig gøy å trene på å søkemotoroptimalisere. Visste du for eksempel at jeg har et innlegg som er lest over 53 tusen (!!!) ganger. Og det bare i løpet av ett år. Det er 145 unike views om dagen det!

Det jeg liker minst med å blogge er skamfølelsen. Du vet, den følelsen en kan få hvis en ikke har blogga på lenge. Det er både slitsomt og litt vondt.

Hvis du sko lært deg et nytt språk, hvilket språk ville det vært?

Arabisk! Nei, spansk. Nei, samisk! Eller, kanskje japansk?

Ditt favorittband?

Oi, jeg er ikke sikker på om jeg har noen favoritt. Jeg er veldig periodisk, hvis det går an å si. Jeg liker å lytte til forskjellige artister når jeg er i ulike stemninger. Hvis jeg si én artist som er en slags all time favorite, så er det kanskje Memphis May Fire.

Din guilty pleasure?

Keeping up with the Kardashians (KUWTK).

Jeg synes det virker som du vet hvem du er, at det stråler selvtillit fra deg. Føler du det slik selv?

Jøss, så moro å høre! Det har jeg faktisk aldri tenkt skikkelig over. Hvis jeg skrur tiden tilbake 3–4 år ville svaret helt klart vært “nei”. Men jeg har lært ekstremt mye mer om hvem jeg er, Lisa, og hva jeg står for, de siste åra. Så svaret er vel at jeg har mye mer selvtillit enn før.

Hvordan har du det i Nord-Norge nå, sammenlignet med i starten?

Jeg føler det samme for Nord-Norge som jeg alltid har gjort, men det føler kanskje litt mer som hjemme nå enn i begynnelsen. Sliter fortsatt litt med været og kjenner jeg får “østlandsabstinenser” – spesielt når folk sender meg snaps av at de soler seg ute, mens jeg går i tre lag med ull.

Hva skal du i påsken?

Denne påsken har jeg tre mål for øyet: Dra på minst 1 skitur, få fregner på nesa av å sitte i solveggen, og lese ut Caraval!

Kan du vise oss et eller flere dikt du er stolt av at du har skrevet?

Jeg har skrevet veldig mange såkalte hverdagslyrikk på gamlebloggen. Liker godt dette (blant annet fordi det er et av de få korte jeg har skrevet):

hverdagslyrikk-skjermdump
Foto: Skjermdump fra lisaskaar.wordpress.com

Ellers er jeg også veldig glad i “Hverdagslyrikk #7”, som handler om hjertesorg og å bli dumpa, “Hverdagslyrikk: nybakte boller”, som handler om pendlerlivet og barndomsminner, og “Gutten på stranden”, som jeg skrev etter å ha grått mange, mange, mange tårer over hvor jævlig vond verden kan være.

Har du lyst å gi ut en bok en gang? Og hva vil du i så fall gi ut?

Jeg har et noget ambisiøst mål om å gi ut en diktbok, og en fantasy-serie.

Har du en slags «go-to» for inspirasjon? (Jeg ser alltid den «crazy ones»-reklamen fra Apple om jeg trenger en inspirasjonsboost).

Så fantastisk! Jeg har ingen sånn go-to, men jeg liker å ta en titt innom både tumblr når jeg trenger visuell inspirasjon. Har en tumblr-side hvor AD-egoet mitt har fritt utløp. Lenge siden jeg har vært innom nå.

skjermdump-tumblr
Foto: Skjermdump fra tumblr-siden min.

Hva er én ting du aldri går hjemme fra uten (med unntak av mobil og lommebok lzm)

Headsetet mitt! Er avhengig av å ha noe på øret, uansett om det er musikk, radio, en podcast eller lydbok.

Hvorfor ville du bli tekstforfatter?

Jeg visste egentlig ikke at jeg ville bli tekstforfatter. Det eneste jeg visste var at jeg ville jobbe med reklame, og under studiene kom jeg over tekstforfatter-rollen – og ble forelsket i den.

Hva er det lengste du har gått uten sosiale medier?

Flere år! Fantes jo ikke SoMe da jeg var ung. Neida, men fra tull til et ordentlig svar: tipper 2–3 uker kanskje?

Hva handler skriveprosjektet ditt om? Vil du dele et lite avsnitt?

Jeg skriver på samma greia som jeg begynte på under NaNoWriMo i 2014. Det er/skal bli en fantasybok (forhåpentligvis) i tre deler. Jeg synes det er ekstremt skummelt å poste noe, for dette er liksom hjertebarnet mitt som jeg har jobbet med i så mange år. Jeg forsøkte faktisk allerede i fjor å poste et kapittel på bloggen, men endte opp med å slette det. Fikk helt noia. Likevel tenker jeg at jeg forsøker igjen nå. Ikke med et helt kapittel, men en liten smakebit. Historien kan jo ikke ligge og støve på PC-en resten av livet mitt heller.

Utdraget jeg poster er forresten fra den delen av boka jeg har begynt å skrive på i år. Jeg har lagt til en ny karakter – Sigur Sjór – som i dette utdraget er på besøk i Handelund fra Aurevik. Sigur har nemlig fått nyss om at der vil det befinne seg noen som kan hjelpe lillebroren hans med å gå igjen. Noe magisk.

*

Sigur kvalte et gjesp igjen, og forsøkte å gni søvnen ut av øynene for å se klart. Han la merke til en helt nydelig lukt av noe som måtte være nystekt honningbrød med røkt bacon, eller var det fisk?
Han sniffet ut i luften og forsøkte å tyde luktbildet. Det var vanskelig, for god luktesans var ikke akkurat det aurevikinger var best kjent for. De var derimot fremragende sjømenn og -kvinner, dessuten var de nærmest som fisk i vannet. De var jo ikke født med svømmehud mellom både fingre og tær for ikke noe, og bare man trente litt på å holde pusten var det ikke noe problem å være under i 15 til 20 minutter.
“Ferk fisk! Fersk fisk!”
En morgenrusten mannsstemme ropte det han maktet til folket som begynte å strimle til torget. De aller fleste av bodene var kommet opp i løpet av den korte tiden Sigur hadde vært der, og stadig flere gjorde seg ferdig med å legge ut de siste varene da Sigur spankulerte forbi dem. Han hadde nøyaktig fire nordaler. Fire nordaler som skulle rekke til alle gjøremålene og en liten matbit.
“Ferk fisk, rett fra Aurevik!” gjentok mannen ved fiskeboden og dinglet med en fisk i hånden for å liksom vise frem spensten. Fiksen var omtrent like spenstig som en kilostung steinblokk.
“Rett fra Aurevik, du får det ikke ferskere!” ropte mannen med fisken enda høyere da en dame gikk rett forbi han og bort til naboens bod. “Hespetre!” ropte han etter den gamle og spyttet mot skjørtekanten hennes.
“Den er ikke fersk.” sa Sigur rolig etter å ha betraktet fangsten fra trygg avstand. Den største fisken, en svær torskerugg, hadde matte og innsunkne øyne – et av de første tegnene på at den ikke var fersk. Dessuten luktet den død og fordervelse. Selv Sigur kunne kjenne lukta på flere meters avstand.
“Jeg har fiska’rem sjæl, så det vet jeg godt at ’em er!” løy mannen like sur i ansiktet som lukten av fisken.
“Ikke fersk.” sa Sigur bastant og ga han et smil som fortalte hva han mente om løgnere.
Mannen svelget hardt og begynte å blunke veldig fort.
“Så du mener jeg ljuger?” svarte mannen, og dro det siste ordet ut av munnen som om det skulle være laget av kvae.
Sigur nikket.
“Si det der en gang til så non’ hører deg, og jeg planter denna neven i skolten på’rei!”
Den nå ildrøde mannen bak fiskerboden begynte å hytte advarende med en stor og skitten neve. En neve som neppe hadde vært vasket siden forrige jól.
“Ser det ut som jeg er en som ikke vet hvordan fersk fisk ser ut?” svarte Sigur uredd og løftet opp hånden sin. Han spriket med fingrene slik at blunke-mannen fikk studere svømmehuden mellom fingrene hans.
“Ikke fersk.” gjentok Sigur og la armene i kors over brystet.
“Forbanna skinntryte!” svarte mannen og spyttet ei grønn klyse not han.
Sigur ignorerte den tusen år gamle fornærmelsen og nikket høflig. Magen hans rumlet så kraftig nå at han var redd for å avsløre hvor desperat han egentlig var etter å få noe å spise.

*

Hvem er din favorittforfatter, og hvorfor?

Det må nok være Tolkien. Jeg greier ikke fatte hvordan en person kan ha skrevet noe så fantastisk som Ringenes Herre og Hobbiten, og at alt dette bare lå og ruget inne i hodet hans. Det er en enorm inspirasjon, spesielt for meg som elsker fantasy.

Du som er glad i fantasy – hva tiltrekker deg mest ved sjangeren?

Fantasien. Enkelt og greit. Jeg har alltid vært fasinert av det jeg ikke forstår, eller som er vanskelig å fatte, og hva er vel større eller vakrere enn å lese noen andres fantastiske tanker, som spinner mellom eventyr, dyr, ting, mennesker og verdener som ikke finnes, annet i vår egen fantasi? For meg finnes det nesten ikke noe flottere enn å leve meg så inn i et samfunn, eller en verden, som er laget inne i noen andres hode (ref. svaret på spørsmålet over). Det er rett og slett magisk.

foerste-femti-sider-caraval
Foto: ©skrivelisa.

Hva er ditt ALLER beste tips til noen som vil skrive, men aldri skriver (spør for en venn … hehehe)?

Mitt aller beste tips er rett og slett å bare gjøre det og ikke være redd. Det var en stund jeg ikke skrev fordi jeg var redd det var «for dårlig». Men det jeg har lært etter hvert som jeg bare skriver mer og mer er at det kan bare bli bedre. Nå har jeg vært ekstremt dårlig på det selv i det siste, men før pleide jeg å sette av en viss tid om dagen til skriving. Altså, hvis man uansett kan sitte å se på tv i fire timer etter jobb, hvorfor ikke påtvinge dedikere minst 30 minutter til å skrive – som faktisk gir deg noe?

Hvorfor slutta du i Dyrebeskyttelsen?

Jeg hadde rett og slett ikke tid til det mer. 16 timer frivillig arbeid i måneden ble rett og slett for mye ved siden av full jobb, studier og andre private prosjekter. Men jeg kan love at jeg savner pusene!

Hva slags spørsmål hater du å svare på?

«Tror du at du kommer til å angre på at du har [insert body modification here]?».

Hva er det fineste komplementet du har fått?

At jeg er flink til å skrive. At det jeg har skrevet har beveget noen så mye at de har grått. Det er vel kanskje den største ære noen som jobber med å skrive kan oppleve.

Hva er din største stryke og svakhet?

Min største styrke er at når jeg bestemmer meg for å gjøre noe, så blir det gjort. Ingen snarveier og ingen juks. Jeg er sta som et esel og veldig opptatt av å opprettholde verdier og det jeg ellers måtte stå for eller mene.

Min største svakhet er at jeg sliter med å stå opp og sover som en stein. Å våkne opp gjør fysisk vondt hver eneste dag, og jeg kan ikke huske at jeg har våknet og faktisk følt meg opplagt siden jeg var barn. Kanskje mer trist enn en svakhet, men.

Hva er toppinga på den perfekte pizza?

Pepperoni og masse chili og jalapeño!

Hvis du kunne vært vitne til en stor hendelse eks. hva ville det vært?

Jeg skulle gjerne likt å være «flue på veggen» da Stonehenge ble bygget.

Hvis du måtte ha det samme til middag hver dag for alltid, hva ville det vært?

Det er et enkelt svar på det spørsmålet, og det er taco.

Har du en hobby du kan bruke «evig» tid på. Altså at du helt glemmer tiden når du gjør det?

Tegning, spilling (gaming) og hvis jeg er i «sonen» når jeg skriver på boka mi.

tegning-skrivelisa
©skrivelisa

Hva gjør deg glad?

Lukten av alt som er nybakt, følelsen av grønt gress under føttene, en helt ny notatblokk, en nyutspringen blomstereng, en pose med smågodt, årets første vårtegn, familielatterkramper (de er helt herlige), dagens første slurk av nykokt kaffe, blikkstille hav, katter som maler, napp og fangst på fisketur, sene søndagsmorgener i armene på Marcus, potetgull og dipp, grenseløst og vakker natur, og solfregner på nesa.

Hva er det lengste du har gått uten søvn?

48 timer, mener jeg å huske. Tror det var en russeknute. Skikkelig ubrukelig russeknute.

Hva er ditt favorittORD?

«Malapropos», som betyr dårlig anbrakt, ubeleilig, i utide; som ikke har sammenheng med den saken det er snakk om. Jf. apropos. (Store Norske Leksikon).

Hva er dine tre topp konsoll-spill?

Mass Effect-serien, Dragon Age-serien og The Witcher.

Hva er dine tre topp BRETT-spill?

Jeg elsker (og hater) «Alias». Ellers liker jeg «Hatt over hatt» og «Monopol» (kun når jeg vinner, selvsagt).

Om man drar til Harstad, hva kan du anbefale som er verdt å se?

Det er ikke sånn supermye spennende som skjer her, og det kommer veldig an på om du er her på sommeren eller vinteren, men jeg anbefaler alltid en tur til Keipen (lite fjell) og Adolfkanonen.

Bilde tatt på Keipen. Her sammen med mamma og bestemor. Foto: Marcus Gundersen.

Jeg har lært at det er viktig å ha noe å glede seg til her i livet. Stort som smått. Mitt spørsmål til deg er – hva gleder du deg til framover?

Jeg gleder meg til sommer og sommerferie! Herregud som jeg gleder meg. Jeg er klar for å komme meg ut av vinterdvalen og få skikkelig sommersol på kroppen igjen.

Tagger fra artikkelen

14 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.