Vasker du ikke ansiktet ditt?

vasker-du-ikke-ansiktet-ditt-voksenakne
Det er ikke det overnevnte som er problemet. Jeg har voksenakne.

«Du burde prøve å kutte ned på sukker.»

 «Spiser du mye junkfood?»

 «Vasker du ikke ansiktet ditt?»

«Prøv å drikke mer vann.»

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av PJ DeVito (@peterdevito)

Vi er veldig snare til å gi råd, og jeg er sikker på at det ikke er vondt ment. Likevel er det ikke så koselig med antagelser om at jeg fråtser i sukker og junkfood, eller at jeg ikke vasker meg. Det er ikke det overnevnte som er problemet. Jeg har voksenakne.

Kviser, også kalt akne, er hormonfremkalt betennelse i talgkjertlene. Akne er en meget vanlig tilstand, spesielt i puberteten og i tenårene, men den kan vedvare mange år etter dette (Langeland, 2018).

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av PJ DeVito (@peterdevito)

Selvutnevnte hudeksperter

En av grunnene til at jeg skriver dette blogginnlegget er fordi jeg har sett meg lei på selvutnevnte hudeksperter uten relevant utdanning, eller kompetanse til å kommentere andres hudproblemer. Dette er også gjerne de som aldri har hatt problemer med huden sin før.

Det er flere årsaker til at man får akne i voksen alder, men det skylles i alle fall ikke «dårlig hygiene» (Kvitrud, 2018). At enkelte folk fortsatt kan tro det i 2019 skremmer meg.

«Hovedårsaken til kviser er antatt å være påvirkning av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som påvirker talgproduksjon. Testosteron er noe både kvinner og menn har, men menn har naturlig nok mest. Noen er mer følsomme for denne påvirkningen fra testosteron enn andre, og får lettere kviser», forklarer Christine Pernille Lødøen, som er farmasøyt og digital redaktør ved Norsk Medisinaldepot AS og Vitusapotek, til KK.no

Vit også at du ikke er alene, voksenakne er ikke unormalt – og det er ikke din feil.

Jeg har slitt med akne i voksen alder i litt over 2 år nå, og dro derfor til legen. «Det anbefales at man kontakter lege dersom man har et vedvarende problem med akne i 25–30 årsalderen», sier  hudlege Jon Langeland til NRK i en artikkel fra 2017.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av PJ DeVito (@peterdevito)

Hva er forskjellen på voksenakne og kviser?

«Akne hos voksne rammer ofte nedre del av kinn, hake og hals. Dette omtales som U-sone, til motsetning fra T-sone i tenårene. Voksne har større tendens til å danne dype betente dype kviser, og har mindre hudormer enn i tenårene. Ubehandlet kan dette føre til arr og misfarging av huden», opplyser Kjetil Guldbakke til NRK.

Du er ikke alene

I samråd med fastlegen min kom vi frem til at mine hudproblemer er hormonelt betinget, altså ikke fordi jeg «spiser for mye sukker», «spiser for mye junkfood» eller «ikke vasker ansiktet mitt». Jeg fikk en krem på resept til å behandle aknen, og har nå holdt på med den behandling i snart 7 måneder.

Jeg har begynt å se forbedringer i huden min, og den er ikke like vondt, rød, øm og hoven. Endelig gjør det ikke fysisk vondt å ligge med ansiktet på siden av puta, eller å gi noen en klem. Tenk det! Det føles fantastisk, og det betyr veldig mye for meg at fastlegen min lyttet og fulgte meg opp på dette.

Så mange som 80 prosent av all ungdom og yngre voksne i alderen 11–30 år får akne (Tidsskrift for Den norske legeforening, 2018), men det er veldig få tør å dra til legen med det, og det synes jeg er utrolig leit. «[…] veldig mange av pasientene kan vi faktisk hjelpe, og huden blir bedre.» sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo til NRK.

I stedet søker vi råd i sosiale medier og får alskens kvakksalveri tilbake. Det kan være alt fra sitronsaft i ansiktet til hjemmelagde peelingmasker, som gjør mer skade enn det gjør godt. Jeg har sett, hørt og fått servert mye rart. MYE.

Vit også at du ikke er alene, voksenakne er ikke unormalt – og det er ikke din feil.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av PJ DeVito (@peterdevito)

Vi er fine, uansett hud!

 


Kilder:

Kvitrud, M. (2018). Hvorfor får man egentlig kviser som voksen?. [online] KK.no. Available at: https://www.kk.no/helse/hvorfor-far-man-egentlig-kviser-som-voksen-69759444 [Accessed 3 Dec. 2018].

Langeland, T. (2018). akne – Store medisinske leksikon. [online] Store norske leksikon. Available at: https://sml.snl.no/akne [Accessed 3 Dec. 2018].

Tidsskrift for Den norske legeforening (2018). Behandling av akne. [online] Tidsskrift for Den norske legeforening. Available at: https://tidsskriftet.no/2005/11/legemidler-i-praksis/behandling-av-akne [Accessed 3 Dec. 2018].

Tagger fra artikkelen

4 Comments

  • Fint du trekker frem slikt 🙂 jeg er sikker på at de som lurer på om de er alene om sånt siden så mange skjuler det med sminke og mere.

  • Jeg hadde slitt med uren hud siden 6. Klasse på barneskolen, og for 2 år siden jeg mange vonde, betente kviser i u-sonen. Det gikk så voldsomt utover selvtilliten at jeg ikke ville gå ut av huset til tider. Jeg besøkte Jon Langeland på hudklinikken hans og utallige ganger hos legen, men det var først på Ad Fonte klinikken på Kongsberg jeg fikk ordentlig hjelp. Anbefaler alle å oppsøke en god hudterapaut, og til å kjøpe gode produkter! Etter å ha brukt produktene jeg kjøpte på Ad Fonte klinikken i en måned var kvisene mer eller mindre borte, og mange av kvisearrene også. I dag får jeg bare en-to slike kviser i halvåret, men de får jeg stort sett i forbindelse med at jeg har mensen.

  • Jeg hadde aldri dårlig hud i tenåra, men fikk det i midten i 20-åra, og sleit med vonde, underjordiske betennelser i nettopp U-sona. Etter både kremer og behandling med lavvoer antibiotika, gikk jeg til privat hudpleieklinikk og fikk omsider begynne på Isotretinoin. Det har mange bivirkninger, feks at huden blir papirtynn, svært sår og ekstremt sensitiv for sollys, i tillegg til at en under ingen omstendigheter kan bli gravid, fordi huden i praksis slutter å produsere talg, men det er det verdt! Det hjelper! Det er veldig lett å komme med råd og servere sine egne erfaringer, men jeg synes det er helt vilt at folk skal
    måtte bruke tusenvis av kroner på produkter som ikke angriper det underliggende problemet, eller bli avspist med mindre effektive medikamenter som kremer eller antibiotika, når det finnes noe som faktisk hjelper, og hvor en ikke må vente i måneder på resultater.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.