3 bøker du bare MÅ lese

Foto: privat.
– Bøkene jeg har valgt ut til dette blogginnlegget er helt forskjellige, men utrolig viktige på hver sin måte.

Jeg er en “late bloomer” når det kommer til bøker. Kort fortalt betyr det at jeg ikke har lest så mye som jeg kanskje burde ha gjort i min ungdom. Til gjengjeld har jeg lest ekstremt mye (i alle fall til å være meg) de siste to årene. I år er jeg også med på en GoodReads-challenge, hvor jeg har som mål å lese 24 bøker ila. 2017. Jeg er nå (per mai) på 17/24 bøker (!!!). Bøkene jeg har valgt ut til dette blogginnlegget er helt forskjellige, men utrolig viktige på hver sin måte.

Les også: Goodreads challenge 2017: Update mai

Her er tre bøker du bare MÅ lese:

1. “I et speil, i en gåte”, av Jostein Gaarder

Dette er boka jeg skrev om på særemnet mitt i norsken i 10. klasse, og jeg klarer ikke glemme verken historien eller ordene i den. Dette er en bok jeg stadig kommer tilbake til når jeg skal snakke om gode eksempler på språklige bilder når det kommer til alt fra besjeling til metaforer.

Jeg skal ikke si så mye om selve handlingen, men det er en bok for barn og unge, men også voksne. Boka handler om ei ung jente med kreft. Jeg tror Jostein Gaarder har tenkt i samme baner som Astrid Lindgren i hennes bok om Brødrene Løvehjerte (som også er en av mine favoritter). Boka er sår, brutal og helt hjerteskjærende. De siste sidene av boka jeg låne på biblioteket ble tilnærmet uleselig på grunn av tårehavet mitt.

Noen av favorittsitatene mine:

«Å bli født er det samme som å få en hel verden i gave […]»

«Vi ser alt sammen i et speil, i en gåte. Noen ganger kan vi gløtte igjennom speilet og se litt av det som er på den andre siden. Hvis vi pusset speilet helt rent, ville vi se mye mer. Men da ville vi ikke lenger se oss selv […]»

«Vi gråter når noe er trist. Så feller vi gjerne en tåre når noe er vakkert også. Når noe er morsomt eller stygt, ler vi. Kanskje blir vi triste når noe er vakkert fordi vi vet at det ikke skal vare bestandig. Så begynner vi å le når noe er stygt fordi vi forstår at det bare skaper seg.»

Når jeg dør, ryker en sølvstreng med glatte perler som triller gjennom landet og renner hjem til muslingmødrene på havets bunn. Hvem vil dukke etter mine perler når jeg er borte? Hvem vil vite at de var mine? Hvem kan gjette at hele verden en gang har hengt rundt min hals?
Foto: pexels.com

2. “Damaged: The Heartbreaking True Story of a Forgotten Child”, av Cathy Glass

Dette er, med hånden på hjertet, den jævligste boken jeg noen gang har lest – og den er basert på en sann historie! Det var flere ganger jeg var nødt til å stoppe fordi jeg ble fysisk kvalm. Grunnen til at jeg har satt opp denne boken som en du bare MÅ lese er fordi den er ekstremt viktig. Den er viktig fordi den tør å ta opp og løfte frem i lyset alt det mørke og grusomme som finnes i enkelte mennesker. Den tør å vise hvor fæle mennesker kan være mot de aller svakeste, nemlig barn, og legger ikke skjul på den grusomme sannheten millioner av barn må leve med hver dag.

NB: Du bør ikke lese denne boka hvis du har et svakt hjerte, for denne stikker smertelig dypt.

Her er et lite utdrag på baksiden av boka:

“Although Jodie is only eight years old, she is violent, aggressive, and has already been through numerous foster families. Her last hope is Cathy Glass. At the Social Services office, Cathy (an experienced foster carer) is pressured into taking Jodie as a new placement. Jodie’s challenging behaviour has seen off five carers in four months. Despite her reservations, Cathy decides to accept Jodie to protect her from being placed in an institution […].”

Foto: pexels.com

3. “Lillesøster hopper i fallskjerm”, av Elisabeth Schönbeck

Er du interessert i psykologi, eller adferdspsykologi? Hva som har gjort at du er du, eller at søsteren eller broren din gjør som de gjør? Da vil du elske denne boka – akkurat som meg! Dette er kanskje den boka jeg har lært aller mest av når det kommer til akkurat disse tingene, og den har fått meg til å forstå situasjoner og relasjoner mellom mennesker på en helt annen måte.

Utrolig men sant: Så godt som alle Nobelprisvinnere er storesøsken. Nesten samtlige amerikanske presidenter er enebarn eller førstefødte, og de aller fleste Idol-deltakerne er yngst i søskenflokken.

Her er et utdrag fra beskrivelsen av boka på GoodReads:

“Lillesøster hopper i fallskjerm er en klok og fornøyelig bok om hvordan plasseringen i søskenrekken innvirker på livene våre. Alt fra interesser og jobbvalg til kjærlighet og valg av partner påvirkes i forbausende stor grad av våre forhold til søsknene våre. Hva skjer når to enebarn forelsker seg i hverandre? Og hvordan går det hvis to storesøsken stifter familie? Finnes det kanskje en ideell plassering i flokken? Avslør venner og familie med denne morsomme og tankevekkende boken full av eksempler om både norske og internasjonale kjendiser! Elisabeth Schönbeck er småbarnspedagog og ekspert på adferd og søskenrelasjoner. Hennes foredrag og kurs er svært populære i hjemlandet Sverige.”

Det er ikke bare lillesøster som hopper i fallskjerm, ser du! Foto: privat.

Har du lest noen av bøkene på min “3 bøker du bare MÅ lese”-liste? Har du tre bøker å anbefale meg?

*

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.