Lydbokanmeldelse: Hvem drepte Birgitte Tengs? av Bjørn Olav Jahr

hvem-drepte-birgitte-tengs
Foto: pexels.com
– Det blir tidvis vanskelig å sette seg inn i historien som rystet et helt land, og det skal godt la seg gjøre.

4,5/10

4 Språk
6 Historie
5 Originalitet
3 Fortellerstemme
4.5

 

Innlegget inneholder adlinks til storytel.no

Natt til lørdag 6. mai 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs drept, bare 500 meter hjemmefra. Den unge Karmøy-jenta ble seksuelt misbrukt og utsatt for brutal vold.

21 måneder etter drapet arresterte politiet Birgittes jevngamle fetter for drapet. Etter tre uker i isolasjon tilsto han et drap han ikke husket å ha begått. Senere trakk han tilståelsen tilbake. Fetteren ble frifunnet i Gulating lagmannsrett, men samtidig dømt til å betale Birgittes foreldre erstatning. Tilbake sto lokalbefolkningen med ett spørsmål: Hvis ikke fetteren hadde drept Birgitte, hvem hadde da gjort det?

Birgitte Tengs-saken er en av norgeshistoriens mest omtale drapssaker. I Hvem drepte Birgitte Tengs? tegner den prisbelønte journalisten Bjørn Olav Jahr et levende portrett av et splittet lokalsamfunn, familier i oppløsning og en politietterforskning ute av kontroll. Og ikke minst presenterer han et realistisk scenario for hva som faktisk fant sted på Karmøy den skjebnesvangre vårnatten.

Kilde: gyldendal.no

Prøv Storytel gratis i 30 dager!

lydbok-hvem-drepte-birgitte-tengs
Foto: Cappelen Damm


Tittel: Hvem drepte Birgitte Tengs? (2017)
Forfatter: Bjørn Olav Jahr
På lydbok: 9 timer og 43 minutter (storytel.no) #adlink
Utgiver: Cappelen Damm (Lydbok)
Sjanger: Forfatteren leser, true crime, kriminaldokumentar
Målgruppe: Voksne
Språk: Norsk (lest opp av Bjørn Olav Jahr)

Jeg var fire år da Birgitte Tengs ble drept. Likevel kjenner jeg godt til historien, og husker kanskje spesielt godt bildet av henne i bunad. Boken, som også har blitt til en podcast og en TV-serie, er skrevet av journalisten Bjørn Olav Jahr. Forfatteren har gjort et solid stykke arbeid, både når det kommer til research, men også når det kommer til å belyse de ulike “sidene av saken”. Vi blir også presentert med elementer i saken hvor politiets arbeid var manglende eller sviktende.

Mangel på dybde og følelser

Det store minuset blir (merkelig nok) språket. Jeg opplever boken som “lettskrevet” og savner dybde. Alt av fakta er på plass, men følelsene – som det er mange av knyttet til akkurat denne saken – er sjeldent tilstede. Det blir tidvis vanskelig å sette seg inn i historien som rystet et helt land, og det skal godt la seg gjøre.

Jahrs usikkerhet gjennom opplesingen av boken gjør ikke historien noen tjeneste […]

Bok, podcast eller serie?

Jeg har både hørt podcasten og sett serien om Tengs-saken, i tillegg til å ha hørt boken på lydbok. Lydboken er lest opp av forfatteren selv. Dessverre opplevde jeg Jahr som forteller som usikker og uerfaren, og skulle heller likt å høre en fortellerstemme med mer tyngde og trygghet. Jahrs usikkerhet gjennom opplesingen av boken gjør ikke historien noen tjeneste, og flere steder med viktige fakta faller fort gjennom.

Alt i alt er historien om Birgitte Tengs verdt å få med seg. Jeg er imidlertid usikker på om bok/lydbok er det beste valget – både for din og historien sin del.

Har du lest/lyttet til “Hvem drepte Birgitte Tengs?”?

prøv-storytel-gratis-i-30-dager

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.