Du blir hva du spiser, og alt det der

lavkarbo-mot-smerter
Kan lavkarbo hjelpe mot smerter?
Nei, jeg er ikke i halvveis-til-50-årskrisa. Jeg er bare jævla lei av å ha det vondt.

Jeg hadde aldri i mitt liv trodd at jeg kom til å begynne på en diett. Det er rett og slett ikke meg. Jeg liker å kunne spise det jeg vil og hater kompliserte “matregler”, men etter å ha lest litt om alternativ smertebehandling bestemte jeg meg for å prøve likevel. Lavkarbo skal, ifølge ulike vitnesbyrd, fungere ypperlig mot smerter i muskler og ledd.

I første omgang handler det kun om å finne ut om det fungerer for meg.

Jeg har hatt problemer med smerter siden begynnelsen av tenårene – som nå faktisk begynner å nærme seg 15 år siden! Tenk det, det er mange år med smerter, energiløse dager og tårer. Litervis med tårer, faktisk. Og matchende fortvilelse.

Jeg vil ha mer energi til dager som dette – turer i skog og mark! Foto: priv.
finner-jeg-balansen-i-livet
Foto: Marcus Gundersen.

På en annen side er jeg naturligvis skeptisk. Jeg leser meg opp både for og imot (og det er det omtrent like mye av). I første omgang handler det kun om å finne ut om det fungerer for meg.

Det er kun dag fem i dag, men jeg kan jo holde dere oppdatert på hvordan det føles gjennom ukene som kommer. Det er også shitvanskelig å finne artikler med gode kilder, eller dokumenterte studier, så del gjerne hvis du kommer over noe.

Jeg er også veldig spent på om jeg får mer energi, selv om de lærde strides her og (sjokk …). Noen sier de får helt “maur i rompa”, mens andre greier såvidt å stå oppreist. Det er jaggu ikke rart man blir forvirra her i verden.

Har du noen gang gått på en diett, eller har du prøvd lavkarbo?

 


*
Denne teksten er skrevet som en del av temaet «Kroppen», som er en del av en bloggutfordring jeg er med på.

Andre som også er med på utfordringen:

Julie Eilén / Renate / Anniken / Sunniva / Ester Maria / Mari Sunniva / Benedicte / Inger Helgestad / Tine Katrine

Tagger fra artikkelen

17 Comments

 • Jeg har prøvd lavkarbo, men det fungerte ikke for meg. Gikk opp i vekt i stedet for ned, og jeg syne det ble for begrensende. Men hallo, det skader aldri å prøve! Vet at mange har hatt stor nytte av lavkarbo. Det handler alltid om at det ikke er noen dietter som passer for alle, og som du sier må man finne det som passer best for en selv. Ønsker deg uansett masse lykke til, og håper virkelig det kan hjelpe deg <3

  • Ja, har lest om folk som opplever det og. Leser stort sett 50/50 negativt/positivt, så er veldig vanskelig for meg å gjøre meg opp noen mening. Men som du sier, det skader ikke å prøve, og tenk om jeg hadde greid å spise meg til mindre smerter! Det hadde vært så magisk! Tusen takk! 🙂

 • Gå inn på facebooksiden til kostreform for bedre helse. De skriver mye om lavkarbo og hvorfor det skal være bra eller eventuelt dårlig for helsa og kroppen. Det er flere artikler der som også handler om at lavkarbo skal være bra for astmatikere også. Tenkte å prøve det ut selv, siden jeg sliter med astma. Lykke til! 🙂

 • Jeg har ikke vært på noe lavkaro, men da jeg begynte å spise mindre (og andre) karbohydrater etter jul hadde jeg plutselig ikke vondt i magen lenger! Skjønte ikke før smertene gikk over hvor mye vondt i magen jeg egentlig hadde. Lykke til <3 Jeg håper det fungerer 🙂

  • Ja, se der ja! Ganske spennende hva kosthold kan gjøre – så lenge det ikke blir farlig for kroppen selvsagt.

 • Eg har prøvd lavkarbo. Det hjalp ikje på mine smerter. Men som du sikkert har lest overalt så e det individuelt. Håpe det funke for deg ♡

  • Så sykt leit at det ikke fungerte for deg 🙁 Du som har så mye vondt og! Husker du hvor lenge du prøvde? Aner ikke hvor lenge jeg skal prøve for å få en virkning.

 • Jeg har ikke så mye erfaring med dietter selv, men har lest litt om det. Denne artikkelen tar for seg ganske mange ernæringsmyter, blant annet myten om at lavkarbo er ineffektivt – det stemmer nemlig ikke. Overskriften er ganske click baity dessverre, men resten er bra. Mange referanser.

  Kan jo også nevne denne norske studien på lavkarbo: «En fersk studie fra Universitetet i Bergen viser at mettet fett ikke øker faren for fedme og hjerte- og karsykdom. I stedet kan det gi kraftig vektnedgang. – Studien stiller kritiske spørsmål til den mest sentrale kostholdshypotesen som har herjet i over 50 år, sier Vivian Veum.»

  Var faktisk hos ernæringsfysiolog for første gang i dag – på tide å få gode matrutiner!

  • Shit, tusen takk Gitte! Her var det mye spennende jeg kan sjekke ut 🙂 Jøss, så kult! Hva kom dere frem til (hvis dere kom frem til noe selvsagt)? 😀

   • I første omgang, handler det om at jeg skal få faste rutiner slik at mat ikke blir stress og koster mindre mental energi. Spise måltider til faste tider, lage store middagsporsjoner slik at det er nok til overs til lunsj eller middag dagen etter (slipper å lage mat like ofte), sette av tid en dag i uka til mer omfattende matlaging som gjerne holder til flere dager, handle inn og planlegge mat for ca. en halv uke om gangen slik at man slipper daglige innkjøp. Veldig basic egentlig, har bare lett for å ikke planlegge måltidene og må enten kjøpe lunsj på farta eller avbryte planene mine for å dra hjem og spise. Middag er et kapittel for seg selv, noen ganger blir det kjappe og dårlige løsninger.

 • Ikke prøvd lavkarbo eller andre dietter, aldri følt behov for det. Håper dette funker for deg, det er jo verdt å prøve det 🙂

 • Opplever absolutt at mat påvirker helse og smerter. Det er jo ikke rart, kroppene våres er maskiner som krever riktig bensin 😛 Men lavkarbo har jeg lite til overs for. Er det totalt motsatte som funker for meg, høykarbo. Blir så dårlig hvis jeg spiser mye fett, verker i hele kroppen.

 • https://authoritynutrition.com/23-studies-on-low-carb-and-low-fat-diets/

  Mye forskning til deg! Haha shit ass, merker nå at all informasjonen jeg har sugd til meg over de siste ukene har satt seg fast for nå virkelig spammer jeg kommentarfeltet ditt med lchf snakk bare en ting du mååå passe på er at du faktisk får under nok fett og at du kommer i ketose. Om du ikke kommer i ketose har su liksom ikke riktig grunnlag for å bedømme om det funka for deg og smertene dine eller ikke. Ikke gi opp! Haha jeg har så ståltrua på dette kostholdet for å helbrede kroppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.