8 gode grunner til å feire 8. mars

8-grunner-til-å-feire-8-mars
Foto: Marcus Lien Gundersen.
Jeg skal feire den internasjonale kvinnedagen, 8. mars, fordi ...

I tilfelle du skulle være i tvil. Her er 8 gode grunner til å feire 8. mars – den internasjonale kvinnedagen:

1. … kvinner tjener (fortsatt) mindre enn menn. I 2016 utgjorde kvinners gjennomsnittlige månedslønn bare 86 prosent av menns lønn. I Norge har kvinner gjennomsnittlig til og med langt høyere utdanningsnivå enn menn, men tjener likevel mindre.

2. … kvinnesykdommer nedprioriteres. «Bare et par prosent av prosjektene som settes i gang forsker på kvinners helse», sier Siri Vangen til Kvinneguiden, seniorforsker i obstetrikk og gynekologi ved Oslo universitetssykehus og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse.

«Vangen utdyper at kunnskapsgrunnlaget i det medisinske systemet i Norge er utviklet på bakgrunn av forskning gjort på menns helse. Og at det er så fastgrodd i samfunnet at det trengs flere generasjonsskifter før det blir helt jevnt.»

Les også: Jeg har den stille sykdommen

3. … 14 millioner jenter blir giftet bort mot sin vilje hvert eneste år, og for 47 000 kvinner som døde av usikre aborter fordi abort er forbudt i 25 prosent av verdens land.

4. … seks av ti ledere er menn.

Kvinners kamp rett og slett er en kamp om menneskerettigheter.

5. … tid fra fødsel til hjemreise redusert med et halvt døgn på ti år. Folkehelseinstituttet publiserte nylig en artikkel hvor de skriver at i 2016 hadde nybakte mødre en gjennomsnittlig liggetid etter fødselen på 2,7 døgn. Ti år tidligere var liggetiden et halvt døgn lengre.

6. … Sumaya Jirde Ali trekker seg fra 8. mars-markering i Bergen etter hets.

7. … mellom 8.000–16.000 kvinner i Norge blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk hvert eneste år, og mørketallene er store … og fordi de fleste som anmelder en voldtekt i dag får saken henlagt. Dette fører igjen til at mange ikke tør å anmelde, sier Inge Nordhaug, spesialkonsulent i Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging Vest (RVTS).

8. … kvinners kamp rett og slett er en kamp om menneskerettigheter.

 

Derfor fortsetter kampen.
Gratulerer med dagen, kwinsfolk!

 

PS: Ta gjerne en titt på denne ukas kWins ufiltrert kaffipreik, hvor vi har “kvinner kontra menn” som tema i anledning 8. mars.

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.