Med klær som makt – funksjon over “frøken”

med-klær-som-makt-funksjon-over-frøken
Foto: Marcus Lien Gundersen.
Når ble hva vi hadde på oss viktigere enn hvem vi er og hva vi gjør?

I 2007 jobbet jeg på Statoil (nå Circle K). Det var en varm sommer dette året, og med et halvfungerende lufteanlegg ble det varmt inne i butikken. Veldig varmt. Mine mannlige kollegaer gikk og hentet frem uniformshortsene sine. Jeg spurte om jeg også kunne få, ettersom å gå i langbukse ble altfor varmt. Men, det fantes ingen shorts for kvinner i den offisielle Statoil-uniformen, kun et «pencil skirt».

Så der gikk jeg, eller … vagget. Å arbeide i et slikt skjørt var verken behagelig eller lett – spesielt ikke på en bensinstasjon, og jeg gjorde akkurat de samme oppgavene som «gutta».

Les også: Jeg har ingen flere kameler å svelge

Det er 12 år siden jeg måtte arbeide en hel sommer i et åletrangt skjørt på Statoil. Jeg vet ikke hvordan det er med uniformene deres nå, men jeg håper virkelig det har skjedd noe.

Når ble hva vi hadde på oss viktigere enn hvem vi er og hva vi gjør?

Denne uken annonserte NSB navnebytte til Vy, og med navnebyttet kom også lansering av de ansattes nye uniformer. Mennenes bekledning er tilsynelatende avslappet, casual og etter mitt syn: med hovedfokus på funksjon. Slik er det ikke med kvinnenes uniformer – hvor tre av fire eksempler er med skjørt eller knelange kjoler. Jeg nekter å tro at tre av fire kvinner går med kjole eller skjørt til daglig. Skotøyet presentert på bildet til kvinnenes uniform er høye hæler …

mennenes-uniform
Mennenes nye uniform på Vy. Foto: NSB
kvinnenes-uniform
Kvinnenes nye uniform på Vy. Foto: NSB

Klær har vært viktig for feminismen i århundrer, og det at jeg kan gå i bukse i dag, eller droppe korsettet, har ikke kommet gratis.

Hvorfor bryr jeg meg om dette? Fordi jeg vet at kvinner og klær ikke bare er en uttrykksform, det er også en undertrykksform. Fra lommeløse damebukser (for hvorfor skulle VI trenge lommer?) til den røde løperen: «Who wore it better?» og «Who are you wearing?». Vi blir gang på gang nedgradert til noe visuelt, noe pent og pyntelig. Noe fint å se på. Når ble hva vi hadde på oss viktigere enn hvem vi er og hva vi gjør?


Klær er makt

Klær har vært viktig for feminismen i århundrer, og det at jeg kan gå i bukse i dag, eller droppe korsettet, har ikke kommet gratis. Da vi ville sykle på 1800-tallet laget vi “buksekjoler” for at stoffet ikke skulle sette seg fast i sykkelgjengene. Vi ville jo også kunne sykle! Det var det selvsagt mange menn som var i harnisk for. En kvinne i buksekjole!? Da kunne hun jo risikere å bli så frigjort at hun kunne stikke av fra både mann og barn hjemme …

Funksjon over frøken

Problemet med Vys uniformer for kvinner er ikke at det er skjørt eller kjoler der, men at majoriteten av det de har å velge mellom er skjørt og kjoler. Å jobbe som konduktør på NSB, sorry – Vy, betyr at du må kunne være i bevegelse, være rustet for all slags vær, minus- og plussgrader, ha romslige og funksjonelle lommer til å legge fra deg nødvendig utstyr – for ikke å snakke om BEHAGELIGE sko. Behagelige sko er IKKE stiletthæler.

Les også: Jeg har den stille sykdommen

Det jeg etterspør er valgmuligheter, ikke bare med tanke på Vys uniformer, men også alle andre arbeidsplasser i Norge hvor man må ha på en uniform. Vi vil ha valgmuligheter og klær som er tilpasset arbeidsmiljøet vi er i og menn og kvinners forskjellige kropper. Ofte finnes det en standardisert uniform som er basert på menns former, og det passer ikke alle kvinnekropper. Vi har gjerne bredere hofter og et større brystparti, og når den mannstilpassede uniformen ikke passer må vi gjerne opp flere størrelser. Dette gjør arbeidsklærne ofte ubehagelige eller hemmende å ha på …

Hvis vi vil gå i shorts skal vi kunne få gå i shorts. Hvis vi vil gå med skjørt eller kjole skal vi kunne få lov til det. Men, viktigst av alt: Ikke tving oss til å arbeide i tøy som verken er behagelig eller tilpasset arbeidsmiljøet vi er i.

Det er ikke vanskeligere enn det.

Tagger fra artikkelen
,

7 Comments

  • HELT enig! – og nettopp derfor har jeg aldri brukt det trange skjørtet og stiletthælene vi får i uniformspakken hos politiet.. Jeg nekter å bidra til at det skal være kjønnsinndelinger, og spesielt på jobb (?) hvor man gjør akkurat det samme uansett tissen.

    ELSKET dette!!!

  • Det at nsb har aldri vært noe nytt 😉 Nå gjør de det bare tydeligere.
    Jeg håper nå kvinne får velge mellom de 4 i det miste da. Den 1 og 4 så jo ganske godt ut på forskjellige års tider 😉
    Men ja ser hva du mener, jeg skjønner egentlig ikke hvorfor det må være andre forskjeller annet en der menn og kvinner er forskjellige.

  • Tilbaketråkk: Baby og bikini

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.